Középpontban a korai fejlesztés ügye

A családközpontú kora gyermekkori intervencióról első alkalommal rendezett múlt hét pénteken konferenciát Kárpát-medencei magyar szakemberek számára az Értelmi Sérülteket Szolgáló Társadalmi Szervezetek és Alapítványok Országos Szövetsége (ÉTA) és a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft a gárdonyi VVSI Sport Hotelben.

Az I. Kárpát-medencei szakmai tapasztalatcsere című szimpóziumon a határon túli és anyaországi szakembereket Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntötte. Beszédében kiemelte, hogy a gyermekek korai fejlesztése többszörösen megtérül, mert a fejlesztésben résztvevők élete később könnyebb lesz, gyorsabban javul az állapotuk és nagyobb eséllyel élhetnek teljes életet, mert kevesebb egészségügyi ellátásra szorulnak.

A magyarországi korai fejlesztés jelenlegi helyzetét pedig Czeizel Barbara, korai fejlesztésért felelős miniszteri biztos mutatta be előadásában. A miniszteri biztos felvázolta, hogy az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (Vekop) forrású legújabb, – mintegy hat milliárd forintnyi forrást elérhetővé tevő – projekt célja, hogy a fejlődési kockázatok minél korábbi kiszűrésével, a rendellenességek diagnosztizálásával a családok a gyerekeik számára minél korábbi életkorban megtalálják a megfelelő szakembert és terápiát, mivel minden ötödik-tizedik kisgyermekkel van valamilyen, a fejlődését érintő teendő, és a legfőbb kérdés az, hogy a szülők mielőbb eljutnak-e a megfelelő szakemberhez.

– Nem szabad megtörténnie annak, hogy egy problémával született kisgyerek és családja, születését követően az egészségügyből kikerülve magára marad – jelentette ki a szakember, hozzátéve, hogy:
– Rögtön be kell kapcsolódnia a szociális ágazatnak, és minimum a szociális juttatásokat és az információt kellene biztosítania a család és a többi szakember számára. Mindemellett tovább kellene vinnie a következő állomásig, például a pedagógiai szakszolgálatig, ahol az ellátást, a pszichodiagnosztikát, fejlesztéseket, ellátásokat megkapja a kisgyerek. Egészen az iskoláskorig kell végigkövetni ezt a folyamatot, melyhez rendszerszintű együttműködés szükséges.

A miniszteri biztos reményét fejezte ki, hogy mindez 2021-ig meg tud valósulni.

korai-fejlesztés-konferencia-Gárdonyban-20170428

Hozzászólások lezárva.