Mentálhigénés családi programok

A program célja a fogyatékossággal élő embereket gondozó családok tagjai számára biztosított mentális, pszichés, és pszicho-szociális segítségadás. A program célcsoportjai az ÉTA Országos Szövetség tagszervezeteinek szolgáltatásait igénybevevő fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik.
Bővebben >>>

Mentálhigiénés családi programok 2023-ban

Az idei évben 5 alkalommal szerveztünk fogyatékossággal élő családtagot nevelő családoknak nyári programot. 2023-ban 13 tagszervezetünktől 32 család, összesen 93 fő tölthetett el 1-1 tartalmas hetet a Regens Wagner Alapítvány Balatonmáriafürdői vendégházában.

Őket alkalmanként 2-2 csoportvezető támogatta, akik szabadidős programokat szerveztek és segítették a családokat abban, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelő programot a Balatonon töltött idő során. A pihentető környezetben a családoknak volt lehetőségük együtt és önállóan is kikapcsolódni, strandolni vagy éppen felfedezni a környező településeket és látnivalókat. A családok körében az idén is népszerű volt a közös hajózás, a bográcsozás, a kirándulás és a Balatonfenyvesi kisvasutazás.

A csoportvezetők beszámolói alapján a családok szívesen kapcsolódtak egymáshoz, szívesen beszélgettek, játszottak és töltöttek időt a többi résztvevő családdal mind a szülők, mind a fogyatékossággal élő családtagok. A családok és tagszervezeteink visszajelzései ismét megerősítettek minket abban, hogy nagy szükségük van ezekre a lehetőségekre a fogyatékossággal élő családtagot nevelő családoknak.

Bővebben az első táborról >>>
Képes beszámoló a második táborról >>>
Harmadik turnusról képes beszámoló >>>
Bővebben a negyedik táborról >>>
Képes beszámoló az ötödik táborról >>>


Mentálhigiénés családi programok 2022-ben

2022-ben a tervezett 4 mentálhigiénés családi táborból 3 tábort volt lehetőségünk megtartani, sajnos az utolsó elmaradt a táborvezetők megbetegedése miatt. 2022-ben a 3 családi táborban 19 családnak, összesen 57 főnek volt lehetősége részt venni, őket összesen 11 tagszervezetünk vezetője ajánlotta a részvételre.
Összességében a táborok jól sikerültek, úgy gondoljuk, hogy elérték a kitűzött célokat. A résztvevők minden táborban megtalálták a kapcsolódási lehetőséget más családokkal és a táborvezetőkkel – mindannyian új élményekkel és új ismeretségekkel távoztak az egyhetes Balatonmáriafürdői táborból. Reméljük, hogy jövőre folytathatjuk és az elmaradt tábort is be tudjuk pótolni.

Az első két családi táborról képek és összefoglaló ITT TALÁLHATÓ >>>

A harmadik családi táborunkban 4 tagszervezetünktől összesen 5 család érkezett a táborba 18 fővel. Az ebéd és vacsora itt is fakultatív módon zajlott, valamint szervezett program részeként közös bográcsozás és palacsinta sütés gazdagította azt. A családok megismerkedhettek a Somogy megyei Rendőrfőkapitányság Marcali munkatársaival, meglátogatták a Csillagvár múzeumot, valamint később egyénileg látogattak el Keszthelyre, Balatonlellére vagy Marcaliba. Csütörtök délelőtt a táborvezetők által beszerzett alapanyagokból bográcsos paprikás krumplit készítettek, ahol mindenki képességei szerint kivette részét a feladatokból. Amíg a bográcsban készült a közös ebéd, a társalgóban pudingos keksztorta készült, majd közösen megünnepelték a Szövetség fennállásának 25. éves évfordulóját.

Az esti programokban szerepelt a közös filmnézés az örök klasszikusokból válogatva, és a kártyapartik is a választható közösség építés és közös beszélgetés részét képezték.

A beszélgetések remek alkalmakat teremtettek arra, hogy a családok megbeszélhessék egymással az éppen aktuális problémáikat, illetve a rejtett erőforrások is felszínre kerülhettek. Köszönjük mindenkinek a jelenlétet, örülünk az új ismeretségeknek!


Mentálhigiénés családi programok 2021-ben

A programok négy turnusban zajlottak. Turnusonként 20 fővel, 18fő családtaggal és 2 fő segítővel. A résztvevők delegálása – a korábbi éveknek megfelelően – a tagszervezetek vezetőinek javaslata alapján történt. Elmondható, hogy minden csoportban jó hangulatban, tartalmasan, többé-kevésbé jó időjárással kísérve teltek a napok. A csoportok vezetői és az ő segítőik minden esetben igyekeztek a csoportok összetételének, igényeinek megfelelő programot összeállítani. Összességében 75 fő részesült ebben a programszolgáltatásban. (3 fővel többen, mint 2019-ben.)
2020-ban sajnos a COVID járvány, illetve annak következményei miatt nyári programjainkat nem tudtuk lebonyolítani. Ezért is bírt különös jelentőséggel, hogy ebben az évben viszont már igen.

Mentálhigiénés családi programok 2020-ban

Az idei évben is nagyon várták tagszervezeteink a szokásos mentálhigiénés táborainkat, melyet fogyatékossággal élő gyermeket, gyermekeket nevelő családok számára szervez Szövetségünk immáron hatodik éve. Szomorúan vettük tudomásul, hogy mint sok más programot, ezt sem tudtuk a terveink szerint megvalósítani a 2020-as év folyamán. Bízunk abban, hogy 2021-ben változik a helyzet és újra közösen csobbanhatunk a Balatonban, részt vehetünk közös programokon és együtt tölthetünk egy igazi ÉTA-s nyarat a Regens Wagner Alapítvány vendégházában 🙂


Mentálhigiénés családi táborok, Balatonmáriafürdő, 2019

Az előző évhez hasonlóan ezen a nyáron is négy “teltházas”, nagy sikerű turnusban zajlottak a sokak által várt “ÉTA családi nyaralások”. Az ezekről szóló képes beszámolók időrendi sorrendben a linkekre kattintva olvashatók, nézegethetők:

2019 – negyedik tábor

2019 – harmadik tábor

2019 – második turnus

2019 első családi tábora


Családi programok Balatonmáriafürdő, 2018

A magyar tenger partján idén is sor került a mindig élményekben gazdag, és feltöltődést segítő családi nyaralásokra.
A négy turnus legjobb pillanatairól, legszebb emlékeiről képes beszámoló itt >>>

Mentálhigiénés családi tábor 2017 nyár

Trópusi hőség, napfény, Balaton, barátságok és kikapcsolódás. Balatonmáriafürdőn ebben lubickolhattak a mentálhigiénés családi tábor résztvevői.

Így ír erről a 2017. szeptemberi ÉTA Hírek >>>

 

 

Családi programok Balatonmáriafürdő, 2016
2016.07.18-24., 2016.08.05-11., 2016.08.12-18.

mental_2016_csaladinapNapfény, Balaton, barátságok, kikapcsolódás. Balatonmáriafürdőn ez jellemezte a három családi tábort. Az ÉTA Országos Szövetség támogatásával ingyenes üdülhetett 15 család idén nyáron, sok esetben, először a magyar tengernél.

Érkeztek családok az ország minden tájáról. Autista, halmozottan, középsúlyos és enyhe fokban értelmileg sérült gyermekek, fiatalok jöttek ép testvéreikkel és szüleikkel Budapestről, Szegedről, Debrecenből, Pécsről, Kölkedről.
A kellemes időjárás biztosította a Balaton-parti felhőtlen kikapcsolódást mindenki számára. Szívesen tanultak a szülők gyermekeikkel balatoni népdalokat és kedvvel sajátították el a néptánc alaplépéseit. A műhelylátogatás nagy érdeklődést keltett a lakóotthon fiataljainak munkája iránt. Sok szép emléktárgyat vásárolhattunk tőlük.
A családok búcsúzóul mind azt mondták, hogy szívesen visszajönnének ide a balatonmáriafürdői Regens Wagner Alapítvány által működtetett üdülőbe, mert ez tiszta hely, finomak az ételek, a nagy területű, arborétumi park, a magyar tenger közelsége felüdítő volt számukra. Ez az egy hét adott egyetlen lehetőséget számukra, hogy kikapcsolódjanak az éven át tartó 24 órás szolgálatból, amit a sérült gyermekeikért vállalnak. Hálásak voltak az ÉTA Országos Szövetségnek, hogy ilyen környezetben ingyenesen üdülhettek.


Mentálhigiénés napok, Balatonmáriafürdő, 2014

Mentálhigiénés napok 2014Mentálhigiénés napok voltak június 20-július 4–ig.Három csoport (június 20-24, június 25-29, június 30-július 4.) és 20 család család vett részt a balatonmáriafürdői programokon.

Hozzászólások lezárva.