ÉTA Diák Önkéntes -és Közösségi Szolgálat

„Ha segítesz embertársadnak, magadat gazdagítod.”

A ÉTA Szövetség 2011. második félévében kezdte meg a diák önkéntes program szervezői munkáit. A program helyszíneként a leghátrányosabb helyzetű kistérségeket jelölte meg. A szóba jöhető földrajzi körzetek települési önkormányzatainak és közép- illetve szakközépiskoláinak megkereséseire a legkedvezőbb válaszok (feltétlen fogadókészség) a szeghalmi és békési kistérségből érkeztek.
E két kistérséget jelölte ki a szövetség a program indításának helyszíneként.
A program tartalma: családsegítés, különös figyelemmel a fogyatékossággal érintett családtagra.
Bővebben a programról >>>


ÉTA diák önkéntes és közösségi szolgálat események 2022-ben

Az ÉTA Országos Szövetség ebben az évben is meghirdette Diák –önkéntes és Közösségi Szolgálatában résztvevő tanulóinak „Az én közösségi szolgálatom, avagy 25 éves az ÉTA Országos Szövetség” címmel zártkörű alkotói pályázatát.

Az ünnepségünk vendégei között üdvözölhettük a XV. kerület alpolgármestereit Tóth Imre urat és Tóth Veronika alpolgármester asszonyt. Az ünnepélyes díjátadón Vonka Viktor esztergomi zenész-előadóművész különleges előadással örvendeztette meg a jelenlévőket. A műsorban fellépett Nagy Krisztina a Nem Adom Fel Alapítványt képviselve. A pályamunkákat a zsűri ünnepélyes díjátadón értékelte, amelyről képes beszámoló ITT OLVASHATÓ >>>.

Köszönjük a támogatást – GRANTE Étterem és Pizzéria Esztergom, Pollushoff Panzió és Étterem Csolnok, a Szakszervezetek Országos Diákművelődési Szövetsége Egyesület, és a különdíjat felajánló Hotel Bellevue Esztergom – a díjakat felajánló szponzoroknak!

Ősszel a koordinátor tanárok találkozóját tartottuk meg, erről ITT OLVASHATÓ bővebb beszámoló >>>

2022 augusztusában tartottuk az ÉTA Országos Szövetség Diák Önkéntes és Közösségi Szolgálat nyári érzékenyítő táborát Balatonmáriafürdőn.

A táborban Mezőberény, Mezőkovácsháza, Budapest XV., Budapest XVII. kerület, Martonvásár és Esztergom egy-egy, az ÉTA Szövetséggel együttműködési megállapodást kötött iskolájából összesen 25 fő diák és 7 fő koordinátor tanár vett részt.

Részletesebb beszámoló képekkel, videóval ITT >>>


Diákönkéntes és közösségi szolgálat 2021

Idei programunk egy turnusban zajlott 31 fő részvételével. A résztvevők többségi és speciális iskolai diákok, valamint koordinátor tanáraik, illetve egy fő csoportvezető voltak.

Fő célunk ennél a programnál, hogy a diákok a tapasztalatösszegző beszélgetéseken, csapatépítő játékokon, kommunikációt fejlesztő és új ismereteket szerző tevékenységeken túl sokat tudjanak pihenni, kikapcsolódni, barátokat és új élményeket szerezni. Ez alkalommal is figyelemmel voltunk az egyéni és/vagy speciális igények problémák kezelésére.

A már ismert és szeretett környezetben Balatonmáriafürdőn minden adott volt a teljes kikapcsolódáshoz, a kellemes pihenéshez, valamint a számtalan új élmény megszerzéséhez.


ÉTA diák önkéntes és közösségi szolgálat 2020-ban

Az ÉTA Országos Szövetség keretein belül évek óta sikeresen működik a Diák –Önkéntes Közösségi Szolgálat. Mára elmondhatjuk, hogy létszámunk megközelíti a száz főt. 2020.szeptember végén 90 középfokú oktatásban résztvevő diák teljesített szolgálatot az alábbi iskolákban:

• László Gyula Gimnázium és Általános Iskola (Budapest),
• Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium (Budapest),
• Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium (Martonvásár),
• Hunyadi János Általános Iskola Gimnázium és Kollégium (Mezőkovácsháza),
• Petőfi Sándor Gimnázium (Mezőberény),
• Esztergomi Montágh Imre EGYMI, Óvoda, Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskola.

Szolgálatot teljesítő diákjaink évek óta szorgalmasan őszinte szívvel és szeretettel odaadással segítenek embertársaikon. A közösségi szolgálat teljesítését, mint megannyi más területet is elérte a COVID-19 járvány. Sajnos rendkívüli módon beszűkült a segítségnyújtásának lehetősége. Koordinátori beszámolókból olvasható, hogy a legnagyobb problémát a pandémia okozza, mivel látogatási tilalom van érvényben minden bentlakásos intézményben, így nagyon nehezen lehet megvalósítani a diákok közösségi szolgálatát. Mindenki folyamatosan keresi azokat a lehetőségeket, ami településükön a leginkább megvalósítható szolgálat lehetne. Több intézmény a házon belüli önkéntes tevékenységet tudja felajánlani diákjainak. Nagyon büszkék vagyunk azokra a fiatalokra, akik nyáron segítettek a környezetükben élő segítségre támogatásra szoruló embertársaikon. Az alkotói pályázatokban is olvashatóak ezek a megélt élmények-segítségnyújtási formák. Intézményi szinten, több helyen is felmerült a digitális kapcsolattartás –mint lehetőség. Sajnos ez a tényleges személyes kapcsolatot mellőzi, de jelen helyzetben ez is egyfajta kapocs és segítség- pl. otthon karanténban lévő diáktársak korrepetálása, vagy idős veszélyeztetett csoportba tartozó embertársaink esetén. Néhány kiemelt példa a teljesség igénye nélkül:

Balassi Gimnázium Budapest: „ A péceli Varázskulcsban továbbra is segíteni tudják a rászoruló gyerekeket, hiszen nem oktatási intézmény, így nem vonatkozik rájuk a korlátozás. Ha digitális oktatást rendelnek el, akkor is számítana ránk a Varázskulcs.” / Vadoba Melinda /

László Gyula Gimnázium (Budapest, XV. kerület): „ Az idősek otthonába nem mehetünk, így keresnem kellett egy olyan feladatot, amit esetlegesen ”online” is lehet végezni. Így találtam rá a „Fogadj örökbe” szervezetre. Ők először óvodák, majd más nevelő intézmények segítését végzik. Összehozzák a rászorulókat és az adományozókat. Így kerültünk kapcsolatba Alsózsolca, Felsőzsolca intézményeivel. Jelenleg az adományok csomagolása és szállítása történik.”
/ Molnár Mária /

Hunyadi Gimnázium Mezőkovácsháza: „A korábbi tevékenységi köreink elsősorban intézmények látogatását jelentették, amit jelen helyzetben nem tudunk megvalósítani. Két tanuló jelezte, hogy lehetséges találni fog olyan személyt, akinek tudna segíteni. Én is érdeklődöm és próbálom őket buzdítani.”
/ Acsai Éva /

Montágh Imre EGYMI Esztergom: „A 6 esztergomi lakhellyel rendelkező tanuló vállalása egy idősotthonban havi egy alkalommal szombat délelőtt (3-4 óra) segítés, kíséret, beszélgetés, egyéb előre nem tervezhető tevékenység az adott nap szituációjának megfelelően. Jelenleg a pandémiára tekintettel tanulóink telefonon keresztül tartják a kapcsolatot az idősekkel – valamint a környezetükben élő időseknek segítenek a kert-gondozásában és egyéb kerti munkákban. Segítenek a rászoruló emberek gyógyszer kiváltásában, fogyatékossággal élő ismerős rendszeres segítésében.
Egyéb betegség miatt hiányzó társaik tanulásában. Iskola buszon való segítő kíséret ellátása napi szinten illetve iskolai bejáratnál délután diák – szülő – portaszolgálat segítő„ / Pápai Hajnalka /

Pápay Ágoston Speciális Iskola Martonvásár: „Jelenleg az “iskolánk falain” belül kereshetünk lehetőségeket a vezetőségünkkel egyeztetve. Működik nálunk két fejlesztő csoport, ahova napi szinten a reggeli egyeztetések után hívják a tanítók segíteni főleg a lányokat az osztályfőnökükkel megbeszélve.
A fiúknak olyan lehetőség adódott, hogy az adományba kapott fenyőfákat elültették Krisztián bácsi irányításával. Velem a szabadidejük terhére levendula zsákokat varrnak, töltenek, díszitenek, de előtte aprítják a levendula virágát és leveleit. Ezek ajándékozásra ill. a termelői vásáron eladásra kerülnek.” / Juhász Zsuzsanna /

Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Kollégium, Gimnázium és Általános Iskola: „Tudni kell róluk, hogy minden diák, aki most benne van a programban hátrányos helyzetű, többen nagyon nehéz sorsúak, és ennek ellenére szó nélkül teljes szívből hajlandóak segíteni másoknak. A nyáron nagyon sokan segítettek otthon családon belül szülőnek, testvérnek tanulni, nagyszülőnek, szomszédnak. Néhány diák nagyon sokat mesélt, illetve volt lehetőségem elolvasni azokat az írásokat is, amiket elküldtek a pályázatra. Mintha megfontolt, tudatos felnőttek lennének, akiknek természetes, hogy segíteniük kell, sőt néhány dolgot teljesen természetesnek vesznek pedig még csak kamaszok 15-17 éves fiatalok. Nagyon jó volt olvasni az írásaikat. Sőt különösen örültem, hogy 6 pályázat íródott, és még egy diák másik iskolába járó önkéntesekkel közösen küldött be pályázatot. Ez is nagyon jó, hogy tartják a kapcsolatot a másik iskolába járó ÉTA-s diákokkal. Továbbra is próbálok találni időseket számukra, illetve a Mécses Egyesülettel is próbálunk minél több időpontot találni, de ebben a helyzetben nem fogunk kijárni az idősekhez, illetve a Mécses is zárva van, de már közösen ötleteltünk a gyerekekkel és keressük a lehetőséget, hogy tudjanak beszélni az idősekkel, a bentlakókkal.” / Kolozsi Tamás /

***

BESZÁMOLÓ – A vírushelyzet ellenére is sikerült megjutalmazni az ÉTA diák önkéntes közösségi szolgálat szervezésében dolgozó pedagógusokat és az önkéntes tevékenységet végző diákokat

Sajnos a Gántra tervezett személyes rekreáció és találkozó a járványhelyzetre és szabályozásokra való tekintettel nem valósulhatott meg. Gondolkodnunk kellett egy másfajta megoldáson. Végül a koordinátor-tanári találkozót is online-formában tudtuk lebonyolítani többszöri időpont módosítás után. Az intézményi koordinátorok itt is elmondták a fentiekben már vázolt nehézségeket. Közösen ötleteltünk azon, milyen új, a jelenlegi helyzethez igazodó segítség nyújtási szolgálatteljesítő lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Felmerült az on-line segítségnyújtási-kapcsolattartási forma is. Gondolkodunk és keressük a legoptimálisabb lehetőséget amely helyettesíti – de nem pótolja a személyes kapcsolattartást. Legfontosabb szempontunk az, hogy sem a segített, sem pedig a segítő nem kerülhet olyan helyzetbe a szolgálat során, amely egészségüket veszélyeztetné. Minden olyan tevékenység melyet a szolgálat során végez diák és koordinátora, minden tekintetben meg kell, hogy feleljen az aktuális járványügyi szabályozásoknak. Diákjaink nyári Balatonmáriafürdőre, majd október végi módosított időpontú Gántra tervezett kikapcsolódási lehetősége elmaradt. Az ÉTA Országos Szövetség kompenzálásként – ami sajnos nem pótolhatja természetesen a személyes találkozásokat, élményeket a diákoknak – a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtóknak egyszeri ösztöndíjjal ismerte el egész éves szolgálatukat. A koordinátor tanárok rekreációja egyéni formában a csolnoki Pollushoff panzióban történik az ÉTA Országos Szövetség szervezésében és lebonyolításában.
Minden támogatást, közreműködést köszönünk, mellyel tartalmassá, emlékezetessé, meghitté teszi a Szövetség a diákok és a koordinátorok szolgálatát.

Pápai Hajnalka
Diák önkéntes közösségi szolgálat program felelőse

***

Beszámoló a „Maradj otthon! – Tanulni és önkénteskedni” című pályázatunk díjátadójáról


Diákönkéntes és Közösségi tábor Balatonmáriafürdő 2019

Beszámolónk a július első hetében tartott táborról itt olvasható.

Néhány kedves és emlékezetes pillanatkép és életkép itt tekinthető meg.


Koordinátor-tanári találkozó (2019. április, Budapest)

***

Részletes beszámoló képekkel ITT. 


Diákönkéntes és Közösségi tábor Balatonmáriafürdő 2018

Képes beszámolónk a július 16-21 között tartott táborról itt olvasható.

További pillanatképek itt nézhetők meg.


Diákönkéntes és Közösségi tábor Balatonmáriafürdő 2017

Idén a nagy érdeklődésnek köszönhetően már több turnusban tartottuk ezt a tábort. A vidámság, és a jó hangulat mellett elgondolkodtató kérdések megválaszolására is jutott idő: ” mi jut eszedbe az ÉTA Szövetségről?”

Azt is remekül megfogalmazta az egyik résztvevő, miért jelentett számára sokat az itt eltöltött idő: “Az ÉTA közösségi szolgálatos önkéntes tevékenységem során megtanultam másokra figyelni, másokkal törődni.”


Diákönkéntes és Közösségi Szolgálat Balatonmáriafürdő
2016. július 03-08-ig.

nyito_jav

Ebben az évben először volt együtt nyári programunkon a közösségi szolgálatban résztvevő összes iskola diákja, és pedagógusa. A koordinátor tanárok által- adott szempontok szerint- kiválasztott diákok,koordinátor tanárok, valamint a programvezető, és önkéntes segítője, összesen 41 fő.
Mindannyian nagyon vártuk már ezt a nyilvánvalóan kihívásokkal teli programot.Sok új tapasztalattal gazdagodtunk, amiket igyekszünk kamatoztatni a következő években.
Összességében tartalmas, tanulságos,vidám napokat töltöttünk együtt. Sok közös programmal, játékkal, vidámsággal, tanulással, fürdéssel, és nagy beszélgetésekkel.
Színesítette a programot, hogy találkozhattunk a 2. rekreációs csoportban résztvevőkkel is, mert átfedés volt a két program bonyolításának időpontjában. A közös úszóverseny – többek között – nagy élményt nyújtott mindenkinek!
Igazán jó volt együtt lenni!

Kapcsolódó nyomtatványok, dokumentumok:

Együttműködési megállapodás
Igazolás
Jelentkezési lap
Munkaszerződés nyomtatvány
Önkéntes és közösségi szerződés
Tevékenységi napló
Közösségi Szolgálat – Kérdőív
Javaslatok a negyedéves beszámolók elkészítéséhez – 2016

A résztvevő intézmények >>>

Megvalósítás és tervek >>>

Hozzászólások lezárva.