Szemléletformáló, érzékenyítő programjaink

Immár több éve együttműködési megállapodás keretében végezzük ezt a tevékenységet Budapest XVII. kerületében Rákosmente Önkormányzatának felkérésére.

A szemléletformáló program általános iskolákban, és 6-8 osztályos gimnáziumokban, 2X45 perces osztályfőnöki óra keretében zajlik tavaszi és őszi időszakban. Ezen kívül a Polgármesteri Hivatal dolgozói számára is tartunk érzékenyítő programokat évi 4 alkalommal, alkalmanként 50 percben.
Ezeken az alkalmakon az értelmileg akadályozott emberek és családjaik mindennapjaival ismertetjük meg a diákokat és a hivatal munkatársait. Minden esetben valamelyik tagszervezetünk bevonásával végezzük az érzékenyítő programokat.


2022: folytatódnak a komplex iskolai érzékenyítő mintaprogramunk foglalkozásai

A Budapest Főváros XVII. kerületének Rákosmente Önkormányzatával szorosan együttműködve az ÉTA Országos Szövetség több éve látogatja a kerület iskoláit, ahol a programban együttműködő tagszervezeteink segítségével érzékenyítő/szemléletformáló foglalkozásokat tartunk általános- és középiskolások számára a kerület kiválasztott iskoláiban.

A komplex iskolai mintaprogramunkkal fogyatékossággal, elsősorban értelmi és halmozott fogyatékossággal élő embertársaink elfogadását, társadalmi integrációját szeretnénk (elő)segíteni.

A foglalkozások során a tanulók játékos formában ismerkedhetnek meg a legfontosabb fogalmakkal, a fogyatékossággal élő személyeket érintő legmeghatározóbb témákkal és társadalmi környezettel, valamint bátran kérdezhetnek (és kérdeznek is) az őket leginkább foglalkoztató konkrét kérdésekről. A tagszervezeteinken keresztül felkért tapasztalati szakértőink segítségével szeretnénk megmutatni nekik, hogy az értelmi fogyatékossággal élő emberek hogyan töltik mindennapjaikat, így elsőkézből ismerhetik meg az ő életüket – sikereiket és nehézségeiket egyaránt. Célunk, hogy a résztvevő iskolák diákjai kicsit közelebb kerüljenek a fogyatékossággal élő emberekhez, megértsék a helyzetüket és segítsék a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadását és integrációját.

A programot ebben a félévben a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány tagszervezetünk segítségével szervezzük és valósítjuk meg. Az idei évben első alkalommal a Czimra Gyula Általános Iskolában jártunk és töltöttünk el egy szuper délelőttöt, a tanév során a foglalkozásokat 3 másik iskolában folytatjuk.

A járvány okozta körülmények miatt az előző két évben sajnos nem volt lehetőségünk személyesen meglátogatni az iskolákat. Az iskolai foglalkozások helyett rövid összefoglaló videókat készítettünk, melyeket minden érdeklődő számára ajánlunk.

A videók a YouTube csatornánkon elérhetőek itt: https://youtu.be/J9GLzVCWJQU?t=1

Képek:


2020: A szemléletformálás új útjai… (BESZÁMOLÓ)

A koronavírus Szövetségünk számára is sok-sok kihívást állított fel a 2020-as év folyamán. Nagyon sok eseményünket, programunkat nem volt lehetőségünk megtartani, ezért új utakban kellett gondolkodnunk.

Ilyen volt ez az évek óta működő szemléletformáló programsorozatunk, melyet minden évben a tavaszi és az őszi félévben is megtartunk általános és középiskolás diákok számára a XVII. kerületben 2*45 perces osztályfőnöki órák keretében.
Sajnos idén erre egyáltalán nem volt lehetőségünk, azonban nem szerettük volna, ha a diákoknak kimarad ez az élmény. Emiatt úgy döntöttünk, hogy leforgatunk 2 kisfilmet ebben a témakörben.

Az első kisfilmben Szövetségünk 5 tagszervezetéből képviseltették magukat fogyatékossággal élő személyek, akik meséltek életükről, álmaikról, tanulmányaikról, hobbijaikról, munkájukról és a gondolataikról az élettel kapcsolatban. Ebben a kisfilmben közreműködött a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány, a Sérültekért Alapítvány, a Nem Adom Fel Alapítvány, a „Fokról-Fokra” Alapítvány és az Otthon XVI. Alapítvány. A filmben szereplő fiatalok nagyon jól mozogtak a kamera és fények kereszttüzében és remekül képviselték azt, hogy az ő élethelyzetükben is tudnak teljes értékű életet élni.

A második filmben egy különleges kézműves foglalkozás látható, ahol a Sérültekért Alapítvány fiataljai mutatják meg a diákoknak, hogy hogyan lehet kerámia mécsestartót készíteni. Ez alapján a diákok a saját osztálytermükben vagy akár otthon is el tudják készíteni ezeket a szép termékeket.
Ezeket a filmeket elküldjük a velünk kapcsolatban álló XVII. kerületi iskolák számára, ahol az osztályfőnöki órák keretein belül levetítésre kerülnek. Bízunk benne, hogy a jövő év folyamán újra személyesen találkozhatunk!

Amennyiben osztályfőnökként szeretné saját osztályával együtt elkészíteni a kézműves kerámia mécsestartót, a szükséges alapanyagokat, eszközöket itt találja egy letölthető fájlban (pdf)

A szemléletformáló kisfilmek YouTube-csatornánkon megtekinthetők bárki számára.


Az érzékenyítő előadássorozatban résztvevő iskolák:

  • Budapest XVII. Kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium
  • Budapest XVII. Kerületi Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium
  • Újlak Utcai Általános, Német Nemzetiségi és Magyar- Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola
  • Budapest XVII. Kerületi Zrínyi Miklós Általános Iskola
  • Budapest XVII. Kerületi Czimra Gyula Általános Iskola

Élménybeszámolók érzékenyítő programjainkról:

Hozzászólások lezárva.