Nemzetközi együttműködések

Szövetségünk évek óta tagja a brüsszeli székhelyű EASPD (European Association of Service Providers for Persons with Disabilities) ernyőszervezetnek, melynek köszönhetően lehetőségünk nyílt számos nemzetközi konferencián képviseltetni munkánkat, illetve érdekvédelmi csoporttagságnak köszönhetően tagszervezeteink is megmutatkozhattak már többször a nemzetközi színtéren. Célunk a kapcsolatépítés Európa-szerte és együttműködési lehetőségek teremtés nemzetközi szervezetekkel.

NEMZETKÖZI AKTIVITÁSOK 2020-BAN

Noha a koronavírus helyzet meggátolta azt, hogy Szövetségünk személyesen képviseltesse magát az EASPD brüsszeli székhelyű ernyőszervezet eseményein, virtuálisan mégis jelen volt az éves 2 konferencián és számos online szemináriumon.

EASPD konferenciák

2020. május 4 és 6. között részt vettünk az EASPD online konferenciáján és az esemény köré szerveződő megbeszéléseken, közgyűlésen. A konferencia címe „Út a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása felé” volt.

Az eseményen beszéltünk arról:

• hogy a szakemberek hogyan tudnak együtt dolgozni annak érdekében, hogy az új lehetőségeket teremtsenek a fogyatékossággal élő személyek foglalkoztatásához,
• hogy milyen hatással van az inklúzív munka az érintett személyek életére,
• hogy az Európai Unió milyen lépéseket tesz, és milyen lépéseket kell tennie a foglalkoztatási célok eléréséhez.
A konferencia mellett voltak a szokásos kísérő események, azaz a művészettel foglalkozó érdekvédelmi csoport, valamint az önálló életet, intézményférőhely kiváltást támogató bizottság megbeszélése, ami lehetőséget biztosított a későbbiekben az ÉTA tagszervezetek és maga a Szövetség megmutatkozására.

Az EASPD nagy éves második konferenciáját sajnos ismét online formában tartották meg és ez a „Művészetek inklúziója” címet kapta. Ez a konferencia azért volt különleges Szövetségünk számára, mert lehetőséget kaptunk, hogy az egyik panelbeszélgetésben tartsunk egy előadást arról, hogy a művészetek milyen pozitív hatással vannak a fogyatékossággal élő személyekre, illetve a szolgáltatásokat hogyan tudja javítani, ha ilyen jellegű tevékenységet is végeznek. Ezen az előadáson Györke Nóra képviselte a Szövetséget, ahol munkánk bemutatása mellett jó gyakorlatként néhány tagszervezetet is bemutatott a közönség számára (Nem Adom Fel Alapítvány, Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány és Sérültekért Alapítvány).

A konferencia előadásnak köszönhetően a francia Centre de la Gabrielle szervezet felkérte Szövetségünket, hogy vegyünk részt egy nemzetközi Erasmus projektben, amiben egy online platformot szeretnének létrehozni, ahol minél többen hozzáférnek a művészetekhez és minél több jó gyakorlatot lehet majd megtekinteni. Bizakodva várjuk a pályázat eredményét.

A konferencián mindemellett láthattunk több pozitív művészeti projektet, bemutatkoztak fogyatékossággal élő művészek és részt vehettünk online workshopokon, ahol kipróbálhattunk az improvizatív színházi technikát és táncot.

A koronavírus helyzetre való tekintettel az EASPD több online szemináriumot szervezett, amelyek közül többön is jelen volt Szövetségünk az alábbi témákban:
• Alternatív kommunikáció és technológia
• Nemzetközi szervezetek működése a koronavírus idején
• Hogyan tudják a szervezetek online támogatni a fogyatékossággal élő személyeket
• Művészeti tevékenységek változása a COVID időszaka alatt
• Szolgáltatások online módjai a COVID 19 ideje alatt

Az online szemináriumok mellett rendszeresen képviseltettük magunkat az EASPD művészeti érdekvédelmi csoportjának online találkozóin.
A 2020-as évben megerősödött az ÉTA Országos Szövetség kapcsolata az EASPD-vel és tagszervezeteivel.

Az ÉTA Országos Szövetség és tagszervezeteinek nemzetközi megjelenési lehetőségei 2020-ban

Szövetségünk már több éve tagja a brüsszeli székhelyű EASPD ernyőszervezetnek, amely Európa szerte összefogja a fogyatékossággal élő személyekkel foglalkozó szervezeteket. Sok munkánknak köszönhetően az idei évben le tudtuk aratni a gyümölcsöket, ugyanis több platformon is lehetősége nyílt tagszervezeteinknek megmutatkozni a nemzetközi színtéren.
Májusban a Sérültekért Alapítvány képviselői beszélhettek az EASPD Művészeti Érdekvédelmi csoportjának online szemináriumában arról, hogy miként alakultak át az általuk megvalósított művészeti tevékenységek a koronavírus ideje alatt és hogy Felhőnjárók drámacsoportjuk miként reagált erre a helyzetre, valamint hogy milyen hatással volt ez csoportjukra.

Szintén a Művészeti Érdekvédelmi csoport tagságának köszönhetően a Lámpás ’92 Közhasznú Alapítvány is bemutathatta művészeti tevékenységeit szeptemberben a havi online találkozón, és ott megtekinthették a résztvevők, milyen kézműves alkotásokat készítenek az Alapítványhoz tartozó fogyatékossággal élő személyek.
Nagyon pozitív visszajelzés volt számunkra, mikor lehetőséget kaptunk arra, hogy a Szövetség bemutathassa tevékenységeit, néhány tagszervezetét az EASPD éves nagy őszi online konferenciáján, ahol a művészet pozitív hatásait helyzetük középpontba. Több százan megtekintették az előadást.
A megjelenéseknek köszönhetően egyre többen megismerték Szövetségünk nevét nemzetközi berkekben.

Hozzászólások lezárva.