ÉTA rekreációs program

ÉTA rekreációs program az ÉTA tagszervezeteinél dolgozó szociális gondozók, segítők részére.


A program célja:
A fogyatékossággal élő embereket tartósan gondozó szakemberek pszichés egyensúlyának támogatása, a kiégettségi állapot elkerülésének és munkakörük hosszú távú megtartásának segítése.
Bővebben a programról >>>

Rekreációs alkalmaink

ÉTA rekreációs táborok 2022 – szakmai beszámoló összefoglaló

Az egy hetes turnusokban zajló rekreációs programok célja a fogyatékossággal élő embereket tartósan gondozó szakemberek pszichés egyensúlyának támogatása, a kiégettségi állapot elkerülésének és munkakörük hosszú távú megtartásának segítése. A programok ezúttal is a festői Regens Wagner Közhasznú Alapítvány vendégházában, Balatonmáriafürdőn valósultak meg.

Első nap a bemutatkozások és a megérkezés utáni elcsendesedést követően történt a csoportszabályok és a házirend megbeszélése.

Majd a résztvevők megtervezték a kötelező napi 2×1,5-2 órás közös beszélgetések kereteit, és az opcionális közösségi programokat (reggeli, bemelegítő jóga, közös étkezések, esti közösségi programok – társasjátékozás, séta, fagyizás.)

Az ismerkedés végén olyan csapatépítő játék került sorra, amelyek révén oldódott a hangulat, és könnyebben összerázódhatott a csapat.

1.) A három legfontosabb tudnivaló rólam
2.) Állandó jelzők
Mi az a tulajdonság, viselkedés vagy ruhadarab, esetleg külső jegy, ami alapján azonosíthatónak vélik magukat – saját névadás, melyet az utolsó nap a csoport átnevezhetett

Bár minden turnusban voltak nem várt események is, melyek próbálták megnehezíteni a heti kikapcsolódást, töltődést, a mentori program tervezett tematikáját, de végül minden csoport jelesre vizsgázott a helyzethez való adaptálódást illetően, és a számukra tervezett témákat nagyrészt sikerült részletesen megvitatni.

A beszélgetések végeztével mindenki kapott egy befőttes üveget, amire ráírta a nevét. Mindenkinek rövid, 1-2 szavas pozitív visszajelzést kell adnia mindennap, mindenkiről. Nyilván az első napokban ez inkább benyomás volt.

Nagy lelkesedéssel kerültek be a kis cetlik nap mint nap az üvegekbe. A cél az volt ezzel a feladattal, hogy az emlékeken túl, amikor a táborozóknak szükségük van a feltöltődésre, elővegyék az üveget, és – Aladdin csodalámpájához hasonlóan – töltődjenek kicsit általa.

A szervezők reményei szerint ez sikerült, és minden résztvevő többet visz magával, mint ahogyan érkezett, felvértezve magát az előtte álló időszak kihívásaira.

Rövid képes beszámoló >>>>

****

Rekreáció Balatonmáriafürdőn – 2021

Nagy örömünkre az idei évben már újra lebonyolíthattuk szokásos nyári programjainkat, köztük a rekreációt. Az egy év kihagyásnak, illetve a COVID okozta körülményeknek köszönhetően, minden eddiginél nagyobb intenzitással jelentkeztek tagszervezeteinknél dolgozó munkatársaink.

A már megszokott négy csoportban 9 tagszervezettől 33 fő vett részt egy hét időtartamban. Minden alkalommal, így most is úgy állítottuk össze a heti program csomagot, hogy minden résztvevő megtalálja a számára leg ideálisabb kikapcsolódási lehetőségeket. Szerencsére minden csoport esetében az időjárás is kedvezett, mert mindvégig remek idő volt, így ki lehetett használni a Balaton part adta lehetőségeket a Regens Wagner Alapítvány jóvoltából.
A csoportok résztvevői kivétel nélkül elmondták, hogy ez alkalommal különösen élvezik a „szabad létet”és a jó időt a szép környezettel együtt, mert nagyon nehezen élték meg a járványnak köszönhető bezártságot és megszokott életritmusuk jelentős fékezését a szükséges járványügyi megszorítások következtében.
Minden résztvevő igyekezett minden időt fel és kihasználni arra, hogy pihenjen, kikapcsolódjon, társaival együtt, vagy éppen egyedül, ha erre volt igénye.

A visszajelzések és tapasztalatok alapján elmondható, hogy a 2021. évi Rekreációs Programunk jó hangulatban, tartalmasan zajlott le. Köszönhetően a kedves, együttműködő résztvevőknek, a szerezésben és ellátásban jelentős mértékben együttműködő Regens Wagner Alapítvány (tagszervezetünk) vezetőségének és munkatársainak.

****

Rekreációs programok 2020-ban

Az idei évben sajnos a koronavírus helyzet következtében nem tudtuk megtartani tagszervezeteink számára a fogyatékossággal élő embereket tartósan gondozó szakemberek egy-egy hetes rekreációs programját, ahogyan a többi nyári táborunkat sem. Annak érdekében, hogy Szövetségünk ernyője alá tartozó szakemberek mégis részesüljenek valamilyenfajta kikapcsolódásban, a nyári táborainkra szánt összeget kiosztottuk tagszervezeteink között, akik felhasználták helyi csoportos fejlesztésre, rekreációra.
Bízunk benne, hogy 2021-ben meg tudjuk tartani 4 alkalommal ezeket a kiégés ellen is szolgáló 1 hetes programokat, ahova sok szeretettel várjuk tagszervezeteink elhivatott szakembereit.

Rekreációs alkalmak, 2019 nyár

A korábbiakhoz hasonlóan ebben az évben is 4 turnusban zajlott rekreáció, a legutolsó csoport július 22-28. között találkozott egy tartalmas héten keresztül Balatonmáriafürdőn. Kiváló strandidő, remek csapat, sok-sok nevetés tette felejthetetlenné ezt az időt.

Képes beszámoló az első két turnusról >>>

****

Rekreációs csoportok, 2018 nyár

Természetesen az idei nyár sem múlhatott el a sokak által várt rekreációs alkalmak nélkül. Tavalyhoz hasonlóan idén is négy turnusban volt alkalom a beszélgetésekre, tapasztalatcserére, kikapcsolódásra. Mindarra, amire a rohanó hétköznapok alig hagynak időt.

Rekreáció az ÉTA koordinátortanároknak (2018. április, Nagyrév) >>>

****

Rekreációs csoportok, 2017 nyár

Júliusban nagy sikerrel zajlottak le a már hagyományosnak mondható rekreációs alkalmak, 4 turnusban. Képek, és emlékek négy felvonásban.

A negyedik rekreációs csoport >>>

A harmadik rekreációs csoport >>> “Bizalomjáték” >>>

Második rekreációs csoport >>>

Első csoport >>>

****

Rekreációs csoportok, 2016 nyár

Első csoport Balatonmáriafürdő, 2016. június 20-26.

rekreacio-2016-1Idei rekreációs program-sorozatunk első csoportjában az Együtt Értük, Fogd a Kezem, és a Sérültekért Alapítvány(ok) munkatársai vettek részt. Visszajelzéseik szerint mindannyian jól érezték magukat, sokat pihentek, jókat beszélgettünk, és mivel az idén az időjárás is nagyon kegyes volt hozzánk, így vízi programok, fürdés is volt bőven…

Második csoport: Balatonmáriafürdő, 2016. július 4-10.

2016-rekreacio-2 Az idei évben a rekreációs program három csoportban zajlott a tagszervezeteinknél dolgozó segítő szakemberek számára. Az eddigiekhez hasonlóan csoportonként 8 fő és 1 koordinátor (szakember) töltött együtt hét napot. Egymást támogatva segítettük egymást. Valódi jóllét lett osztályrészünk a fizikai és lelki biztonságot adó környezet által. Volt szabadidőnk, tudtunk egymást közt önfeledten nevetni. E közben olyan belső építkezést éltünk át, amelyben megláttuk az értékeinket és az erősségeinket, de közben életünk rejtett részeivel is érintkezésbe kerültünk.

Harmadik csoport
Balatonmáriafürdő, 2016. július 10-16.
rekreacio-2016-3 Ennek a csoportnak a résztvevői a Korinta, Jövőt Nekik is, és a Gondoskodás Gyermekeinkért Alapítvány(ok)tól érkeztek. Néhányan a korábbi évekből már ismerték egymást, és nagyon örültek a viszontlátásnak. Az új résztvevők pedig nagyon gyorsan beilleszkedtek, alkalmazkodtak a körülményekhez. Az idei év programjának célja, és tematikája hasonló volt a korábbi évekéhez. A fő cél minden esetben, hogy a munkatársak az együtt töltött idő alatt kipihenjék magukat, feltöltődjenek, és energikusan tudják folytatni szép, de nagyon megterhelő munkájukat.

****
Jutalom Rekreáció, 2015. szeptember 30 – október 05.

jutalom-rekreacio-erdelySzövetségünk rekreációs programja keretében adott lehetőséget néhány napos kikapcsolódásra Erdélyben azoknak a tagszervezeti és intézményvezetőknek, akik a legaktívabban veszik igénybe, küldik az érintett családokat mentálhigiénés programjainkra, illetve a munkatársaikat rekreációs alkalmakra. 8 fő vett részt a programon. Az Egyenlő Esélyekért Alapítvány, Együtt- Értük Alapítvány, A “Jövőt Nekik is” Alapítvány, Fény Felé Alapítvány, és a Fogd a Kezem Alapítvány vezetői, képviselői.

Balatonmáriafürdő 2015

mariafurdo2015_rekreacio2015-ben 2 csoport vett részt ezen a programon, csoportonként 8 fővel. Most is, mint korábban, a tagszervezeti, és intézményvezetők határozták meg a résztvevők személyét.
Időpontok: július 09-15.; július 20-26.

Balatonmáriafürdő 2014

mariafurdo_2014_rekreacio2014-ben 4 csoport vett részt programunkon, csoportonként 8 fővel. A résztvevőket minden esetben a tagszervezeti, illetve intézményvezetők delegálták. Időpontok: augusztus 18-21.; augusztus 22-25.; szeptember 15-18.; szeptember 19-22.

Hozzászólások lezárva.