Breaking Barriers and Building Bridges (B4) – Az aktív állampolgárság elősegítése értelmileg akadályozott fiataloknál

E-tudástár, kézikönyv, mobil applikáció és online képzés segít abban, hogy értelmi sérültséggel élő emberek is aktív állampolgárok lehessenek. Az Uniós projekt magyar partnere tagszervezetünk, a Down Alapítvány.

Az eTudástár egy olyan weboldal, amely interneten elérhető forrásokat tartalmaz az aktív állampolgársággal kapcsolatban szakemberek és értelmi fogyatékos személyek számára.
Az eTudástár 3 fő téma köré szerveződik: Emberi jogok, Agenda 2030 és Globális állampolgárság.

Az eTudástár célja egyrészt az oktatók munkájának támogatása, akik ezekkel a témákkal értelmi sérült személyeket szeretnének megszólítani. Másrészt pedig egy könnyen érthető tudástár biztosítása maguknak az értelmi fogyatékos személyeknek.

A Kézikönyv az oktatók, trénerek számára szóló tananyag az értelmi fogyatékosság és az aktív állampolgársággal és társadalmi szerepvállalás összefüggéseivel kapcsolatban tartalmaz elsősorban elméleti információt.

Különböző forrásokat találhatunk itt a projekt főbb témáiban: szakirodalmat, videókat, esettanulmányokat, jógyakorlatokat, játékokat, könnyen érthető szöveget és egyéb multimédiás anyagot).

Az eLearning egy Moodle felületen végezhető online képzés, ahol nyílt forráskódú (OER) tananyagot találhatunk szakemberek, munkatársak, oktatók részére a társadalmi szerepvállalás és az értelmi fogyatékosság témájával kapcsolatban.

Az interaktív felületen videókat, cikkeket, jógyakorlatokat, teszteket és más online elérhető forrást találhatunk az adott témákban.

Az e-Learning platformban 5 fő modul található a Kézikönyv moduláris felépítéséhez hasonlóan:

1.modul. Emberi jogok és értelmi fogyatékosság.

2. modul. Agenda 2030 és Fenntartható fejlődési célok és értelmi fogyatékosság.

3. modul. Klímaváltozás és értelmi fogyatékosság.

4. modul. Nemek közötti egyenlőség és értelmi fogyatékosság.

5. modul. Békés és igazságos világ és értelmi fogyatékosság.

Eszköztár (Toolkit): A projekt keretében készült egy társadalmi szerepvállalási tudást és készségeket fejlesztő mobiltelefonos applikáció, egy ún. Eszköztár, amely könnyen érthető tananyagot, játékokat, tippeket, tanácsokat és „jógyakorlatokat” tartalmaz a társadalmi témák iránt érdeklődő értelmi sérült fiatalok számára. Segít a társadalmi kérdések megértésében, fejleszti az állampolgári készségeiket, és példákat, illetve (alapítványi, egyesületi) elérhetőségeket biztosít számukra ahhoz, hogy ténylegesen részt tudjanak venni a társadalomban.

A fentiekről még több információ található: www.totalinclusion.org

(Forrás: Down Alapítvány)

Hozzászólások lezárva.