Minek kell szerepelnie egy szervezet weboldalán?

A legtöbb civil szervezet működtet honlapot, hogy az iránta érdeklődők, ügyfelek, támogatók könnyen megtalálják a legfontosabb információkat. A honlappal egy civil szervezetnek leginkább általános kommunikációs céljai vannak, viszont ha már van egy szervezetnek honlapja, bizonyos kötelezettségei is megjelennek, mivel törvényi előírások vonatkoznak egyes információk honlapon való közzétételére.

Beszámoló közzététele

Minden civil szervezetnek kötelező évente számviteli beszámolót készítenie. A beszámolót közzé is kell tenni, és az OBH rendszerében való letétbe helyezés mellett, amennyiben a szervezet saját honlappal rendelkezik, a honlapon is el kell helyezni, és legalább három évig elérhetővé tenni a beszámolót és a közhasznúsági mellékletet. (2011. évi CLXXV. tv 30 § (4))

Közhasznú szervezet döntéshozó szerv ülései

A 2011. évi CLXXV. tv 37 § (1) alapján a több tagból álló döntéshozó szerv, valamint az ügyvezető szerv ülései nyilvánosak , és a (2) pont alapján a létesítő okiratnak tartalmaznia kell a nyilvánosságra vonatkozó szabályokat is. A létesítő okiratban a szervezet rendelkezhet úgy, hogy a honlapján teszi közzé az ülések meghívóit.

1%-ot fogadó szervezet kötelezettségei

A 1996. évi CXXVI. tv 6/C. § (7) alapján az 1% felhasználás szabályai közé tartozik, hogy ha a civil szervezet rendelkezik honlappal, akkor közzé kell tennie 1%-os beszámolóját honlapján a felhasználást követő év május 31-ig, és legalább egy évig azt nem távolíthatja el. A honlapon ugyanazt a beszámolót kell közzétenni, amelyet a szervezet az adóhatóság részére megküldött. Az 1% beszámolásáról további információk itt találhatóak.
Adományt fogadó szervezet

A 350/2011 (XII. 30.) Kormányrendelet előírja, hogy az adományozott köteles tájékoztatni az adományozót az adomány felhasználásáról is. A jogszabály rögzíti, hogy az adomány felhasználása és az erről szóló beszámolás során érvényesülnie kell a nyilvánosság és az átláthatóság feltételeinek. Azaz a civil szervezet az általa használt tájékoztatási eszközökön keresztül – így különösen honlapján, hírlevélben – ad tájékoztatást működéséről és az adományok felhasználásáról. A pénzügyi adatok mellett közérthető, rövid szöveges tájékoztatás is kötelező.

Ha személyes adatokat kezel a szervezet a honlapon keresztül

Ha a szervezet weboldalán keresztül – akár egy űrlapon keresztül – személyes adatokat is fogad, hírlevélre iratkoztat fel, vagy a szervezet honlapja cookie-kat helyez el a látogató eszközein, adatkezelési tájékoztató közzététele is szükséges, amelyben be kell mutatni a kezelt adatok körét, kezelési célját, idejét, stb. Adatkezelési tájékoztatók összeállításához érdemes jogász segítségét igénybe venni vagy egyszerű esetekben hasonló adatokat kezelő szervezetek tájékoztatóit átnézni.

Ha elektronikus kereskedelmi szolgáltatást végez a szervezet (pl. webshop, tartalomszolgáltatás)

Az információs társadalommal összefüggő szolgáltatással kapcsolatos adatszolgáltatás esetében a 2001. évi CVIII. tv 4 § írja le, milyen adatok köteles a szolgáltató folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon hozzátenni.

Opcionális, átláthatóságot növelő adatok

A kötelezően megjelentetett adatokon kívül a szervezetek átláthatóságuk növelése érdekében a kommunikációs tartalmak mellett egyéb átláthatósági adatokat, dokumentumokat is megjelentethetnek. Jó kiindulópontot jelenthet az ASZÖT átláthatóságra vonatkozó etikai kódexének áttekintése is.

(Forrás: -nonprofit.hu-)

Hozzászólások lezárva.