Az EDF kiáltványa a 2024-es Európai Parlamenti választások alkalmából

A 2024-ben esedékes európai parlamenti választásokra tekintettel a Fogyatékos Személyek V. Európai Parlamentjének küldöttei elfogadták „A fogyatékkal élők befogadó jövőjének építése az EU-ban” című kiáltványt azzal a céllal, hogy iránymutatást nyújtson az európai parlamenti jelöltek politikai programjaihoz.

A kiáltvány 5 fő cselekvési területet jelöl meg:

• Biztosítani kell a fogyatékossággal élő személyek részvételét az EU politikai és közéletében.
• Valósítsa meg a fogyatékossággal élő személyek egyenlőségének unióját a CRPD szellemében.
• Legyen szociálisabb Európa.
• Fogadja el a hozzáférhetőséget – lehetővé téve a szabad mozgást Európában.
• A fogyatékossággal élők védelme Európában és azon kívül;

A kiáltvány követeléseinek rövid összefoglalója:

1. Biztosítani kell, hogy minden fogyatékossággal élő személy rendelkezzen szavazati joggal és indulási joggal az európai választásokon.
2. Erőteljes, a fogyatékkal élők jogaira összpontosító szolgáltatások biztosítása az uniós intézményekben: új Egyenlőségi és Alapjogi Főigazgatóság az Európai Bizottságban az esélyegyenlőségi biztos vezetése alatt; fogyatékosügyi bizottság az Európai Parlamentben; Egyenlőségi “formáció” létrehozása az Európai Unió Tanácsában.
3. Új európai akadálymentesítési ügynökség létrehozása.
4. EU-szerte érvényes fogyatékossági kártya elfogadása, amely biztosítja a fogyatékossági státusz kölcsönös elismerését a tagállamokban.
5. Erősebb jogszabályok bevezetése a fogyatékossággal élő személyek, utasok jogainak védelme érdekében, nevezetesen a járatokra való beszállás visszautasításának tilalma és méltányos kártérítés, ha a mozgást segítő eszközök elvesznek vagy megsérülnek utazás közben.
6. Fogyatékossággal élő munkavállalók foglalkoztatási garanciaalapjának létrehozása a fogyatékossággal élő személyek nyílt munkaerőpiacon való részvételének fokozása érdekében.
7. A fogyatékossággal élő nők és lányok további védelme, beleértve a kényszersterilizálás tilalmát .
8. A fogyatékossággal élő ukránok Ukrajnán belüli és kívüli támogatása, arról gondoskodva, hogy az EU Ukrajna újjáépítéséhez való hozzájárulása egy befogadóbb országot építsen a fogyatékkal élők számára.
9. Olyan jogszabályok bevezetése, amelyek garantálják a segítő technológiák elérhetőségét és megfizethetőségét a fogyatékkal élők számára.
10. A megválasztásra kerülő új EU Parlament gondoskodjon arról, hogy a következő uniós költségvetés teljes mértékben támogassa a fogyatékossággal élő személyek önálló életvitelét, és biztosítsa a fogyatékkal élők bevonását a zöld és digitális átmenetbe.

A Kiáltvány teljes szövege MAGYARUL ITT elérhető >>>

(Készült az alábbi angol nyelvű forrás felhasználásával: https://www.edf-feph.org/publications/eppd-manifesto-2023/ )

Hozzászólások lezárva.