Egyszerűsödik a munkaviszonyban álló MMK személyek számára a rehabilitációs és rokkantsági ellátás megállapítási folyamata

2024. január 1-én lépett hatályba a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2023. évi CIX. törvény, amely alapján módosult a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény és az MMK személyeknek szóló ellátások megállapításának feltételrendszere.

Ennek keretében hatályon kívül került a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaira való jogosultság feltételei közül, hogy a kérelmező “keresőtevékenységet nem végez”.

A törvénymódosítás következtében innentől kezdve nem vizsgálja a rehabilitációs hatóság a keresőtevékenység fennállását, mint jogosultsági feltételt, azaz a folyamatosan munkaviszonyban állók számára is megállapíthatóvá válik a rehabilitációs vagy rokkantsági ellátás, nem szükséges a foglalkoztatási jogviszony (átmeneti) szüneteltetése.

(Forrás: www.ertekvagy.hu)

Hozzászólások lezárva.