MIKES LÉLEKKÖZPONT Családtámogató Modellprogram és Központ fogyatékossággal élő emberek és fogyatékos gyermeket nevelő családok támogatására

A Nem Adom Fel Alapítvány egy modell értékű családtámogató központot szeretne elindítani Budapesten, a XI. kerületben, ehhez a kezdeményezéshez széleskörű összefogás keretében támogatókat keres.

A kezde­mé­nye­zéshez a Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata biztosította a XI. Mikes Kelemen u. 10-12. sz. alatt található telekingatlant, melyen egy kb. bruttó 1000 nm-es ingatlan felépítésére van le­he­tő­ség.

Az Önkormányzattal a telekingatlanra eredetileg megkötött 50 éves bérleti szerző­dés 3. pontja alap­ján az Alapítvány 2019. őszén 89.150.000 Ft összegért megvásárolta az ingatlant az Újbudai Önkormányzattól.

A helyi építési előírások alapján, a telken egy 3 szintes (földszint + emelet + tetőtér) épület megépítésére van lehetőség. A földszinten és az első szint felén egy Támo­ga­tott lak­hatási egység (felnőtt, fogyatékossággal élő fiatalok lakóegysége) valósulna meg. Ebben a részlegben 10 darab, külön fürdőszobát tartalmazó, 1, vagy 2 személy beköltözésére alkalmas apartmanban, 12 lakó kapna helyet, akiknek a minél nagyobb önállóság eléréséhez 24 órás segítői jelenlétet biztosítana az Alapítvány.

A második emeleten (tetőtér) az Alapítvány „Léleköntő” prog­ramja kapna helyet, amely speciális, intenzív fejlesztő és családtámogató program fogyatékossággal élő, elsősorban autista gyermekeket nevelő csalá­dok számára.
Az első szint fennmaradó részén egy speciális „vendégházat” alakítanánk ki olyan csalá­dok­nak, amelyek vidékről, vagy a határon túlról érkeznek fogyatékos gyer­me­keik­kel a fővárosba fejlesztésekre.

A beruházás megvalósításának ütemterve:

• Elvi építési engedély beszerzése: 2024. január
• Engedélyezési tervek alapján a kiviteli tervek készítése: 2024. április
• Kivitelezés: 2024. május – 2025. december
• Működés megkezdése: 2026. január

A várható bekerülési költség: Az egészen pontos költségvetést az elkészült kiviteli tervek birtokában lesz lehetőség meghatározni, de az előzetes becslések alapján szakemberek nagyságrendileg nettó 650-700 millió Ft-ra becsülik az épület bekerülési költségét.

Ami rendelkezésre áll a megvalósításhoz:
• A telek, amely 100%-ban a Nem Adom Fel Alapítvány tulajdonában van.
• A beadott építési terv, amelynek mind építészeti, mind szaktervezői része teljes egészében pro bono készült el.
• Ígéret a tervezői csapattól arra, hogy a kiviteli tervek elkészítését is felajánlásként vállalják.
• Meglévő, már a Nem Adom Fel Alapítvány és a hozzá kapcsolódó szervezetek bankszámláján rendelkezésre álló pénzadomány: 50 Millió Ft + a szülők által befizetendő hozzájárulás: 50 Millió Ft Összesen: 100 millió Ft
• Építőanyag felajánlások: tégla (Wienerberger) ; cserép (Tondach) , szigetelőanyag (Rockwool) és más egyéb gépészeti, elektromos, burkolási anyag és kivitelezői felajánlások. A felajánlások összértéke összesen kb. 100 Millió Ft

Amire szükségünk van még a sikerhez

Terveink szerint a 2024. januárjában induló adománygyűjtő kampányunk segítségével szeretnénk összegyűjteni a megvalósításhoz hiányzó összeget:
• kisértékű rendszeres magánfelajánlások: 45 Millió Ft
• belföldi céges pénz adományok: 85 Millió Ft
• Belföldi építőanyag felajánlások: 160 Millió Ft
• Belföldi kivitelezői felajánlások: 160 Millió Ft
• Külföldről érkező adományok: 80 Millió Ft
• Pályázatok: 60 Millió Ft

A Nem Adom Fel Alapítvány, eddigi történetének messze a legnagyobb beruházását tervezi megvalósítani, elsősorban pályázatok, céges és magán adományok segítségével. A sikeres megvalósításhoz elengedhetetlen egy professzionális kampánycsapat, amelyben műszaki, pénzügyi és kommunikációs szakemberek is helyet kapnak.

A Nemadomfel Alapítvány a leendő beköltözőktől 2024. január 15-ig vár írásos nyilatkozatot arról, hogy szeretne-e részt venni a programban.

A kapcsolódó önrész befizetésének határideje 2024. március 20. (további információk lentebb, a kapcsolódó tartalmak között).

Bármilyen a programmal kapcsolatos kérdés esetén, Dely Gézát lehet keresni a 06 20 296 2686 telefonszámon, vagy a delygeza@nemadomfel.hu email címen.

Kapcsolódó tartalmak:

A MIKES LÉLEKKÖZPONT-tal kapcsolatos, 2023. dec. 14 –i tájékoztatón elhangzottak összefoglalása >>>

MIKES LÉLEKKÖZPONT földszinti alaprajz >>>

MIKES LÉLEKKÖZPONT I. emeleti alaprajz >>>

MIKES apartmanok mérete és önrész befizetési összegek >>>

Hozzászólások lezárva.