Szakmai beszámoló 2023 első családi nyári táboráról

Az idei szezont 3 tagszervezetünktől 4 család, összesen 16 fő nyitotta meg Balatonmáriafürdőn, velük 2023. június 12-18. között töltöttünk el egy tartalmas hetet a Regens Wagner Alapítvány vendégházában.

A pihentető környezetben a családoknak volt lehetőségük együtt és önállóan is kikapcsolódni, strandolni vagy éppen felfedezni a környező településeket és látnivalókat. A részvevők megtalálták a közös hangot, nyitottan és érdeklődően fordultak a program-koordinátorokhoz és egymáshoz is. A családok szívesen bekapcsolódtak a közös programokba, együtt alakítottuk azokat az ő igényeik és jelzéseik alapján. A családok külön is szerveztek maguknak 1-1 napos kirándulást és programot, és volt, akinek a csendes elvonulás jelentette a kikapcsolódást és az igazi pihenést.

A hétfői nap az utazásról és megérkezésről szólt, így az utazási fáradalmak kipihenése miatt a hosszabb közös beszélgetés és bemutatkozás másnap délelőttre maradt. Az ismerkedés során egy asztalhoz ülve mindenki mesélt magáról röviden, és arról, hogy mit jelent neki a Balaton és mit szeret csinálni szabadidejében. Az ismerkedés és bemutatkozás után mindenki elindult felfedezni a települést és a környék adta lehetőségeket, az első teljes napot pedig közös naplementenézéssel és fagyizással zártuk együtt a település mólóján.

A további napok programja az igények és időjárás adta lehetőség szerint formálódott, a hűvösebb és szeles időnek köszönhetően a strandolás helyett az aktívabb közös időtöltés került előtérbe. Szerdán a családok nagy része bevállalta a 2×2 óra hajós kirándulást Badacsonyba, ahol a szuper hajóút után a csapat egészen a Kisfaludy-házig felsétált a hegyre. A hajós kirándulás eléggé kifárasztott mindenkit, így a csütörtöki napot egy kis kollektív pihenővel kezdtük. Végre az időjárás is kedvezett a strandolni vágyóknak, így a családokkal együtt élvezhettük a Balatont és a napsütést a parton. Délután-estefelé csapatosan álltunk neki a bográcsos paprikás krumpli előkészítésének, majd a tűz mellett szuper estét töltöttünk el együtt kártyapartikkal, beszélgetéssekkel, és finom falatokkal. Péntek délután közkívánatra Balatonfenyves felé vettük az irányt, ahol kipróbáltuk a helyi kisvasutat, így estére már csak színezésekhez és kisebb társasjátékpartira maradt energiánk.

Az utolsó nap sem telt el eseménytelenül, délelőtt több családdal a Fonyódi piacot látogattuk meg, délután közös gofrivacsorát csináltunk, majd a RW Alapítvány konferenciatermében egy előadást is lehetőségünk volt megnézni. Az utolsó közös estét naplementenézéssel és jó beszélgetésekkel zártuk, és ezzel zártuk az ÉTA idei első családi nyári programját is.

A nyári program során érdekes és értékes embereket ismerhettünk meg, reméljük, hogy a családok számára is maradandó emlékként marad meg tábor, és szívesen emlékeznek vissza az egyéni és a közös élményeikre is.

Beszámolót készítette:
Panyik Barbara, program koordinátor / táborvezető

Budapest, 2023. 07. 06.

Hozzászólások lezárva.