Civil Hírek – 2022 október

Az orosz-ukrán háború okozta gazdasági válság mindannyiunk életére hatással van, ebben a helyzetben a helyi közösségeknek, a civil szervezeti összefogásnak még nagyobb a jelentősége. A civil szervezetek segítő,értékteremtő tevékenységének támogatására a 2023. évben több mint 11 milliárd forint áll a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) rendelkezésére.

A NEA 2023. évi pályázati kiírásai 2022. október 3-án 10 órakor jelentek meg: az októberi megjelentetés célja, hogy a nyertes pályázatok esetében a támogatási összeg lehetőleg már a projektidőszak kezdetére (2023. április 1.) rendelkezésre álljon. A támogatások keretében a működési költségek támogatása lehetőséget nyújt az egyesületek, alapítványok rezsiköltségének elszámolására is.

A 2023. évi NEA összevont, illetve a 2023. évi egyszerűsített pályázati kiírások megismerhetőek a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján (www.bgazrt.hu), illetve a Civil Információs Portálon (https://civil.info.hu), a pályázatok beadására eltérő időszakokban lesz majd lehetőség (először az összevont pályázati felületek nyíltak meg, ezt követően lesznek elérhetőek az egyszerűsített pályázati felületek).
2023. évi NEA összevont pályázati kiírás:
-beadási időszak: 2022. október 3. és 2022. november 2. között,
-igényelhető támogatási összeg pályázati kategóriától függően min. 200.000,- Ft – max.
4.500.000,- Ft,
-a tavalyi évhez hasonlóan azoknak az összevont pályázatoknak az esetében, amelyek formailag érvényesek, de a kollégium nem tudja támogatásban részesíteni, lehetőség lesz 150 ezer Ft támogatási összeg biztosítására, amelyet a civil szervezet alaptevékenységéhez kapcsolódó működési és szakmai költségekre lehet fordítani (elszámolási kötelezettség ennek a támogatásnak az esetében is van).
2023. évi NEA egyszerűsített pályázati kiírás:
-beadási időszak: 2022. október 17. és 2022. november 16. között,
-igényelhető támogatási összeg min. 100.000,- Ft – max. 350.000,- Ft,
az egyszerűsített támogatás esetében rendeletileg előírt éves bevételi értékhatár 5 millió forintról 7 millió forintra emelkedett, amelybe nem számít bele a Magyar Falu Program jogcímcsoport terhére nyújtott támogatások összege

A civil szervezetek tájékoztatását szolgálja a már hagyományossá vált NEA és a Falusi Civil Alap pályázatainak megjelenését megelőző, őszi országos tájékoztató rendezvénysorozat. Idén immár ötödik alkalommal, 2022. szeptember 6-27. között zajlott az országjárás, a „CIVIL INFO – NEA 2023” országos tájékoztató rendezvény 24 helyszínén összesen több mint 1800 civil szervezethez jutottak el a legfrissebb pályázati információk.

Civil Kézikönyv 2022

Idén is megjelent a „CIVIL KÉZIKÖNYV. Útmutató a civil szervezetek működéséhez” című kötet az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület gondozásában. 2022 szeptemberében a kiadvány negyedik kiadása az előző évben megjelent kiadványhoz hasonlóan egyaránt megjelent nyomtatott és digitális, bővített változatban https://civil.info.hu/kezdolap/civil_kiadvanyok/civil_kezikonyv/index.html). A negyedik kézikönyvben az aktualitások mellett nagyobb hangsúly helyeződik az egyes megyék civil életének bemutatására, illetve interjúk formájában úgynevezett „civil jógyakorlatokkal” is megismerkedhet az olvasó. A korábbi évek gyakorlatához híven az idei „CIVIL INFO” országos tájékozató rendezvény valamennyi helyszínén hozzájuthattak a résztvevők az ingyenes kiadványhoz.

(Forrás: Civil Közösségi Szolgáltató Központ hírlevele)

Hozzászólások lezárva.