Miért eltérő egyes szervezeteknél a gáz és villany áremelés?

Az alábbi tájékoztató információk a CÉHálózat levelezőlistáján jelentek meg. Nem tekinthetők hivatalos információnak, ugyanakkor iránymutatást, hasznos segítséget jelenthetnek tagszervezeteink számára, ezért tesszük közzé ezúton is.

***

Minden nem lakossági fogyasztónak kétféle szerződése lehetett augusztus előtt. Az egyik formája, hogy egy piaci alapú szerződést kötöttek valamelyik szolgáltatóval, vagy a másik, hogy volt egy úgynevezett egyetemleges fogyasztási szerződése.

Az egyetemleges fogyasztásra jogosultak körét a vészhelyzet miatt júniusban szabályozták, és a 10 fő alkalmazott alatt lévő szervezetek maradhattak és meghatározott fogyasztás alatt lévő szervezetek az egyetemleges szerződés hatályában, de akiknek több fő alkalmazottja volt, és a fogyasztása felette volt, ők nem jogosultak tovább.

Ha egy szervezet egyetemleges szerződéssel rendelkezett és már nem jogosult kedvezményes árra, akkor állhat fenn a nagy emelés.

A jogszabályban az alábbiak szerepelnek : 2022. június 18-án lépett életbe a 217/2022. (VI. 17.) Korm. rendelet
<https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2200217.kor>, amely a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatásra jogosultak körét határozza meg.

A jelenleg egyetemes szolgáltatásban vételező, de az új szabályok szerint augusztus 1-től *nem jogosult szervezeteknek* (nem mikrovállalkozások, valamint az önkormányzatok) *kötelesek az egyetemes szolgáltatójuk részére 2022. július 1-jéig* az érintett felhasználási hely(ek) megjelölésével *nyilatkozni* arról, hogy nem jogosultak.

*Amennyiben a szervezet nyilatkozott, úgy 2022. augusztus 1. és 2022.december 31. között végső menedékes ellátásban részesül. *

*Amennyiben a szervezett nem nyilatkozott, úgy 2022. augusztus 1-től az egyetemes szolgáltatótól a felhasznált energiát a tőzsdeár kétszereséért vételezi* (de legalább az egyetemes szolgáltatási ár ötszöröse).

Akad olyan szervezet, akik utólag kérték meg augusztusban,hogy fogadják el nyilatkozatukat, és bekerülhessenek a végső menedékesek közé. Elfogadták a kérésüket. Bár a határidő rég eltelt, esetleg méltányosságból érdemes kérni a végső menedékes körbe sorolást, azoknál, ahol a fenti jogszabály miatt kerülnek az ötszörös árba és volt korábban egyetemleges szerződésük.

A másik esetben, ahol piaci szolgáltatóval volt eddig is kapcsolatban a szervezet, piaci szerződésük van, ott akkor lehet új ár, amikor a szerződés lejár. Ha az eddigi szolgáltató nagyon magas árat ajánl ki, akkor lehet keresni másik piaci szolgáltatót, ha nem elfogadható díjszabást javasol.

Továbbra is érdemes a SERVITOR-t megkeresni ezügyben.

Hozzászólások lezárva.