Szűkült az egyetemes ellátásra jogosultak köre

A Kormány 2022.06.17-én kiadott 217/2022. (VI. 17.) rendelete 2022.08.01-i kezdődátummal jelentős mértékben szűkítette az Egyetemes ellátásra jogosultak körét, amely módosítás számos szociális, oktatási vagy pasztorális intézményt, illetve más gazdálkodó szervezetet is érint.

A mostani energiapiaci helyzetben az Egyetemes ellátás (hatósági áras ellátás) és a nem-egyetemes ellátás (versenypiaci ellátás) árai és feltételei között jelentős eltérés van, jelenleg a piaci ár a sokszorosa, ötszöröse vagy akár hétszerese is lehet az Egyetemes árnak.

A mostani változás érinti mindazokat az óvodákat, iskolákat, szociális és egészségügyi intézményeket, egyházi intézményeket, vállalkozásokat és társadalmi szervezeteket, amelyek eddig kedvező áron tudtak energiát vásárolni.

Sajnos a kormányrendelet rendkívül rövid időkeretet biztosít a döntéshozatalra a fogyasztók és az iparági szereplők számára. Akik elveszítik az Egyetemes jogosultságukat, azt július 1-jéig nyilatkozatban jelezniük kell a jelenlegi Egyetemes szolgáltatójuk (MVM Next Zrt.) felé. Tehát alapesetben nem akkor kell nyilatkozni, ha valaki jogosult marad, hanem akkor, ha megszűnik a jogosultsága – kivételt képeznek ez alól az érintett mikrovállalkozások.

A Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. az érintett fogyasztóknak csatlakozási lehetőséget kínál a jelenleg is működő energiaflottáiba.

Villamosenergia-ellátásra – függetlenül attól, hogy a fogyasztó eddig jogosult volt-e Egyetemes ellátásra vagy sem – 2022. december 31-ig, földgázellátásra – csak azoknak a fogyasztóknak, akik eddig jogosultak voltak Egyetemes ellátásra – 2023. október 1-ig kínál a Servitor Pro Multis Nonprofit Kft. fix, a tőzsdei és árfolyamkockázatoktól mentes energiadíjat és magas minőségű ügyintézési szolgáltatást.

A jelen tájékoztatás nem minősül a Servitor Kft.-re nézve kötelező ajánlatnak, a csatlakozási igény elbírálási jogát minden esetben fenntartják. Tájékoztatásul: a nem egyházi fogyasztóktól 30 napnál nem régebbi ún. NAV nullás igazolás szükséges a csatlakozáshoz.

Amennyiben szeretnék igénybe venni a lehetőséget, ajánlatkérésüket az energia@servitor.hu email címen várják. A levél tárgya „Ajánlatkérés – fogyasztó név” legyen.

A szolgáltatások leírása, a referencialista, illetve az adatbekérő excel a https://servitor.hu/letoltheto-dokumentumok aloldalon található.

(Forrás: a cég tájékoztatása)

Hozzászólások lezárva.