Online esetbejelentő indult közlekedési incidensekre az EU-ban

Fogyatékossággal élők számára sokszor rendszeres tapasztalat diszkrimináció a közösségi közlekedésben. Egy ideje könnyen kezelhető online felület érhető el a panaszok bejelentésére.

A rendszert az European Disability Forum (EDF), az egyik legismertebb európai fogyatékosügyi “ernyőszervezet” működteti, ez garancia a szakszerűségre. Ahogyan az is, hogy a beküldött esetek ellenőrzésen esnek át, mielőtt nyilvánosságra kerülnek.

Az összegyűjtött panaszok érdekessége, hogy nem kizárólag az állami (közösségi) közlekedésre koncentrál, a magánszolgáltatókkal szemben (pl. taxitársaságok) is emelhető panasz.

E cikk elkészítése idején 11 országból 24 incidenst (esetet) tartalmaz az adatbázis.
Itt lehet új bejelentést tenni, amelyet bizalmasan kezelnek, és elsősorban angolul várnak:

https://accessibility.edf-feph.org/new-incidents/

Egyelőre még Magyarországról nem érkezett panasz, de – ismerve a körülményeket – kicsi az esélye annak, hogy ez azért van, mert minden tökéletes, és akadálymentes a közlekedés terén.

Az EDF a kapcsolódó weboldalon leírja, hogy – bár a felmerülő panaszok megoldásában jogi segítséget nem tudnak nyújtani – az összegyűjtött és nyilvánosság elé tárt esetek mégis alkalmasak lehetnek nyomásgyakorlásra, és ebből eredően a napi gyakorlat pozitív irányba történő befolyásolására a jövőben.

( -c.i.p.-)

Hozzászólások lezárva.