Szakmai rendezvénnyel egybekötött könyvbemutatót tartottunk

Szövetségünk idén 25 éves, ebből az alkalomból ma szakmai eseménnyel egybekötött könyvbemutatót tartottunk.

Az egyik bemutatott könyv a Szép Jelen Alapítvány kiadásában megjelent Fiatalság titka c. kiadvány, valamint a Fény Felé Alapítvány létrejöttének 30. évfordulójára megjelent a Fénykapu című kötet, amely a fogyatékosságügy debreceni reformkísérleteit mutatja be.
(Részletes program ITT >>>)


Bővebben a “FÉNYKAPU – A fogyatékosügy reformkísérletei” -ről

Amint Dr. Suller Attiláné, az Alapítvány elnöke a könyv előszavában írja, a fogyatékossággal élő emberek társadalmi és gazdasági helyzetének, egészségügyi ellátásának, fejlesztésének, oktatásának, foglalkoztatásának kialakítása egész Magyarországon az elmúlt harminc évre tehető.

„A könyvet szülőknek, szakembereknek, egyetemi hallgatóknak és természetesen fogyatékossággal élő személyeknek szánjuk azzal a céllal, hogy emléket állítsunk annak az úttörő törekvésnek, hogy hogyan lett részese egy „vidéki” civil szervezet az átalakításnak” – írja Sullerné Márta.

A kötetben szakemberek és szülők szólalnak meg, akik aktívan részt vettek abban a folyamatban, amelyben a támogató alapítvány fenntartóvá vált, kiépítette szociális intézményhálózatát és életképes társadalmi vállalkozást indított, s mindennek köszönhetően munkát és támogatott lakhatást biztosít a fogyatékkal élők számára.

A könyv megírásával a szerzők célja az is volt, hogy példát állítsanak a hazai civil szervezetek munkájának, és követőket találjanak.

Szó lesz annak a kitaposatlan útnak a bemutatásáról, ahogyan és amint a Kézenfogva Alapítvány támogatásával, dr. Göncz Árpádné, Zsuzsa néni anyagi támogatásával 1999-ben a nagy állami intézetben felnövekvő értelmileg akadályozott fiatalemberek kezét megfogva átvezették őket az út másik oldalára. A Debrecen Böszörményi út 119. szám alatt megvásárolt panellakásban megkezdték a magyarországi törvényekben akkor még nem létező lakóotthon ellátást számukra.

Bemutatják sikereiket, kudarcaikat, a Fény Felé Esélycentrum intézményhálózatának 22 éves kiépítésének mérföld-köveit végig járva. Külön részt szentel a könyv holland, luxemburgi, magyarországi támogatóiknak, adományozási, pénzszerzési technikáiknak, az ÉTA Országos Szövetség és a CÉHálózat Egyesület megalapításában való tevékenységünknek. A két szervezet és a Kézenfogva Alapítvány története szorosan összekapcsolódik a Fény Felé Alapítvány történetével, ezért beszélnek arról miért is vált fontossá, hogy egymás kezét szorosan megfogják.

Az események keretét adják az egyéni történeteknek, mert elsősorban azt kívánják megmutatni fogyatékkal élő ellátottaik, családjuk, dolgozóik hogyan élték meg a tapasztalatok nélkül megvalósított intézményhálózat működésének megkezdését, hogyan vált szociális intézményeik működtetése 22 év alatt stabillá. A könyvet több száz fotó, interjú teszi szemléletesebbé.

Készült a Korrekt Nyomdában
ISBN: 978-615-01-3065-1
Oldalak száma: 200 oldal
Nyelv: Magyar
Kiadás éve: 2021

Kiadja: Fény Felé Alapítvány
4225 Debrecen Függetlenség utca 4.
Felelős kiadó: dr. Suller Attiláné

webshop: https://www.kincsesladastudio.hu
Szerkesztette: Nyári Juli és dr. Sullerné Márta
Grafikai tervezés, tipográfia: Medve Zsuzsa/Art-And Stúdió
Fotók: magánarchívum, Matey István, Fejes Márton

A Fénykapu című könyv személyesen megvásárolható Debrecenben, a Csók utca 3. szám alatt található Fény Felé Kreatív Stúdióban, valamint a Fény Felé Esélycentrumban (Debrecen Harmat utca 41. szám alatt).
Megrendelhető az alapítvány webshopjában is.

Elérhető ebook és PDF változatban is.

Megrendelhető: info@fenyfele.hu, ffamentes@gmail.com
Dr. Sullerné Márta, a Fény Felé Alapítvány elnöke
+36 20 313 3574

Hozzászólások lezárva.