Hétfőtől nem kell maszk és védettségi igazolvány

Hétfőtől megszűnik a maszkviselési kötelezettség, illetve a munkáltatók a jövőben nem írhatják már elő az oltás felvételét a munkavégzés feltételeként, ez alól az egészségügy és a szociális szféra kivételt képez – derült ki a mai Kormányinfón.

A változásokról részletesebben: megszűnik a maszkviselési kötelezettség,a rendelet 10-es paragrafusa ugyanis teljes egészsében hatályon kívül helyezi az erőforrástárca 31/2021-es rendeletét “az egészségügyi és szociális intézmények területén történő maszkviselés szabályairól”.
Megszűnik a kötelező oltás, de az oltás felvétele továbbra is elvárt az egészségügyi és a szociális dolgozóktól, valamint a honvédelemben.

Kivezetik a védettségi igazolvány használatára vonatkozó szabályokat is. Megszűnnek a rendezvényekre vonatkozó korlátozások, nem kell már védettségi igazolvány sport- és kulturális rendezvényekre, koncertekre, az 500 főnél nagyobb szabadtéri rendezvényekre sem. Feloldják a Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat.

A védettségi igazolványnak azonban külföldre utazáskor még lehet szerepe, hiszen az egyes országok továbbra is maguk határozzák meg, hogy az oltás(ok) meglétét és/vagy a fertőzésen való átesést igazoló Covid-igazolványhoz kötik-e a belépést.
Az egészségügyi veszélyhelyzetet viszont fenntartják részben a lehetséges hatodik hullám veszélye, részben a kormány cselekvőképessége miatt.

(Forrás: -magyarnemzet.hu/infostart.hu/hvg.hu-)

Hozzászólások lezárva.