A szakosított szociális intézményekben élők kapcsolattartására vonatkozó javaslatok

A Nemzeti Népegészségügyi Központ december elején egy tájékoztatót tett közzé ezzel a címmel. A dokumentum megszületését így indokolták:

A lelki egészséghez való jog ugyanolyan fontosságú, mint az egészségügyi ellátáshoz és a biztonsághoz való jog, így a korlátozás mértékét a szükségesség, arányosság elvének figyelembevételével kell meghatározni. Fontos, hogy a korlátozás az adott járványügyi helyzethez illeszkedően megfelelő mértékű és időben szabályozott legyen. A kapcsolattartás korlátozása ne eredményezze a szabad mozgás teljes akadályozását, és ne keltsen az ellátottban félelmet.

Fontos kiemelni, hogy nem csak az idősotthonokban élő ellátottakat érintik a korlátozások, hanem valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben élő ellátottat, ideértve a fogyatékkal élőket, pszichiátriai betegeket, szenvedélybetegeket, hajléktalanokat. A kapcsolattartás szükségessége minden ellátotti csoport esetében kiemelten fontos, azonban annak az egyén számára legmegfelelőbb megvalósulási módja a szükségletek szerint differenciált. Az intézményeknek a kapcsolattartás többféle módját fel kell ajánlaniuk a lakók számára.

A javasolt kapcsolattartási módokat részletezi a továbbiakban az ajánlás, melynek teljes szövege ITT OLVASHATÓ.

Hozzászólások lezárva.