Nátha, koronavírus, allergia vagy influenza? Mi a különbség?

Covid-19 más néven koronavírus

A jellemző tünetek közé tartozik az ízlelés és szaglás eltompulása, a láz, köhögés, légszomj és izomfájdalom. Ritkább esetben ugyan, de jelentkezhet torokfájás, hasmenés, orrdugulás, hidegrázás, fáradtság vagy étvágytalanság is. Vannak viszont, akik annyira szerencsések, hogy a tünetek jelentkezése nélkül esnek át a betegségen. Az ő esetükben is érdemes azonban óvatosnak lenni, hiszen másokat ők is megfertőzhetnek.

Influenza

Az influenza egy rendkívül fertőző légúti betegség, amelyet az A, B vagy C influenzavírus okoz. Magyarországon az influenzaszezon általában október eleje és március vége között alakul ki, a betegség azonban egész évben jelen van.

Jellemző tünetei a láz, izomfájdalom és köhögés, ritkább esetben torokfájás, hasmenés, orrdugulás és orrfolyás, hidegrázás, fejfájás, fáradtság és étvágytalanság. A Covid-19-től eltérően az influenza általában nem okoz légszomjat.

Megfázás

A nátha (fertőzéses eredetű rhinitis) egy olyan felső légúti fertőzés, amelyet több száz különböző vírus okozhat. A betegség általában enyhe lefolyású, és nagyjából egy hét alatt el is múlik.

A nátha általában orrdugulással, orrfolyással, köhögéssel és torokfájással, esetenként lázzal és fáradtsággal jár. Fontos azonban, hogy nem okoz légszomjat, étvágytalanságot, sőt általában lázat sem.

Szezonális allergiák

Az allergiát nem vírus okozza. A szervezet reagál úgy egy idegen anyagra, például pollenre, mintha az veszélyt jelentene rá. Az allergia tipikusan szezonális, hetekig vagy hónapokig tart, attól függően, hogy mi okozza a tüneteket.

Az orrfolyás, orrdugulás, égő, viszkető szem és a rendszeres tüsszentés az allergia tipikus tünetei, azonban lázat, köhögést és légszomjat, izomfájdalmat, hasmenést vagy étvágytalanságot nem okoz, ellentétben a Covid-19-betegséggel.

-Forrás: divany.hu-

Hozzászólások lezárva.