Könnyen érthető koronavírus tájékoztatók – a bentlakásos intézmények lakói, valamint az intézmények vezetői és munkatársai számára

Az NFSZK Nonprofit Kft. a rendkívüli helyzet elejétől fogva fontosnak tartotta, hogy a koronavírus okozta nagyintézményi kockázatok csökkentésében segítse a bentlakásos intézmények lakóit és munkatársait, ezért már közvetlenül a vírus Magyarországon való megjelenését követően egyeztetett arról az állami intézmények fenntartójával, hogy a megelőzést segítő tájékoztatókat készít az intézmények számára. Ennek megfelelően a segítő anyagokat a veszélyhelyzet és a látogatási tilalom kihirdetésekor a szakemberek rendelkezésre is bocsátották.

A tájékoztató anyagok a TÁRS projekt gondozásában készültek el, mivel a projekt – céljai mentén – kiemelten fontosnak tartja a nagy bentlakásos intézmények támogatását. Tekintettel arra, hogy a kiváltási folyamat még sok helyen a megvalósulás előtt áll, a nagy létszámokkal működő intézményi környezetben fokozott a járványügyi kockázat. Látható volt, hogy ez mind a lakókra, mind a dolgozókra szokatlan és rendkívüli terheket ró majd, s ebben a nem mindennapi helyzetben minden útmutatás hasznos segítséget jelenthet.

A dokumentumok elkészültével egy időben jelent meg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatója „Gyakorlati tanácsok koronavírussal kapcsolatban szociális intézmények részére” címmel.
(Erről honlapunkon is hírt adtunk korábban, ITT >>>)

Mindezek alapján két tájékoztató anyagot az ÉTA honlap olvasói számára is ajánlunk:

Az „Összefoglaló a Koronavírussal kapcsolatos információkról a bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézmények vezetői és munkatársai számára” című segédanyag tájékoztatást és javaslatokat fogalmaz meg a koronavírus terjedésével kapcsolatos megelőző intézkedésekkel kapcsolatban, s egyben tartalmazza a hasznos információs utakat, az NNK tanácsait kiegészítve, valamint a TÁRS projekt szakemberei által összegyűjtött – a kockázatok és következmények csökkentését célzó – ajánlott megelőző intézkedéseket, kiemelt figyelmet fordítva a kommunikációra. A tájékoztató és megelőzést célzó dokumentum ITT érhető el.

A „KÉK – könnyen érthető kommunikációval készült koronavírus tájékoztató a bentlakásos intézményekben élő fogyatékkal élő emberek számára” című tájékoztató anyag a fenti összefoglaló – a lakókat közvetlenül érintő – információkat szeretné megosztani, számukra is jól érthető formában. Bemutatja a fogyatékos személyek számára a koronavírussal kapcsolatos információkat és szabályokat, elérhetővé teszi az információs utakat, gyakorlati tanácsokat ad a vírus terjedésével és a védekezéssel kapcsolatban, továbbá elmondja, mi a teendő a tünetek jelentkezése esetén. A könnyen érthető tájékoztató INNEN tölthető le.

(Forrás: -fszk.hu-)

Hozzászólások lezárva.