Tájékoztató a minimálbér emelkedésével kapcsolatos költségek kompenzálásáról

Mint ismeretes, a minimálbér és a garantált bérminimum összege 2017. január elsejével jelentős mértékben növekedett. Ez a sokak számára örvendetes fejlemény azonban számos civil szervezet számára komoly terhet jelent. Szövetségünk tájékoztatást kért az illetékes minisztériumtól azzal kapcsolatban, hogy van-e megoldás a kialakult nehézségek enyhítésére. Az alábbiakban kiemeljük a 2018. január 18-án kelt minisztériumi válaszlevél lényegesebb elemeit; a teljes levél pedig ide kattintva olvasható.

A Magyar Közlöny 2017. évi június 7-i 82. számában kihirdetésre került az egyházi és nem állami szociális fenntartóknál dolgozók részére a 2017. évben kifizetésre kerülő minimálbér és garantált bérminimum támogatásáról szóló 123/2017 (VI.7.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet), amely a 2017. évi minimálbér kompenzáció részletes szabályait tartalmazza.
A Rendelet kimondja, hogy támogatás csak azután a foglalkoztatott után vehető igénybe, akinél 2017. január 1-jével alapbéremelést kellett végrehajtani annak érdekében, hogy alapbére megfeleljen a 2017. évi minimálbér, illetve garantált bérminimum összegének, figyelembe véve a szociális hozzájárulási adó összegének csökkentéséből adódó megtakarítást is.
Amennyiben a munkavállaló bére eltérítésre került, és a 2016. december havi pótlékok nélküli bére elérte, vagy meghaladta a 2017. január 1-től alkalmazandó minimálbér/garantált bérminimum összegét, abban az esetben az adott munkavállaló után nem jogosult támogatásra.

(…)

Fontos kiemelni azt is, hogy nem jogosult a fenntartó az után a foglalkoztatott után kompenzációra, amely ugyan érintett a minimálbér-, illetve garantált bérminimum-emelésben, azonban a fenntartó rá tekintettel nem vesz igénybe szociális ágazati összevont pótlék vagy bölcsődei pótlék támogatást.
A Kormány elkötelezett abban, hogy a szociális szolgáltatások működésének biztonságát garantálja. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága a minimálbérkompenzációval kapcsolatban tájékoztatót és Gyakran Ismételt Kérdésekről összefoglalót adott ki a fenntartók információkkal való támogatása érdekében.

(…)

Hozzászólások lezárva.