Csak a méret számít? – Kitagolás a nagy intézmények árnyékában

Beszélgetés a fogyatékkal élők bentlakásos intézményeinek kitagolásáról.

Helyszín: ELTE TáTK 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a 2. emelet, 2.139. terem (Tanári Klub)
Időpont: 2017. nov. 6. (hétfő) 16 óra

A fogyatékkal élők totális intézményeinek felváltását, a közösségi életvitelt támogató szolgáltatások kialakítását célzó kitagolási (vagy intézménytelenítési) folyamat végrehajtása a magyar társadalompolitika egyik nagy elmaradása. A gödi Topház Speciális Otthon felkavaró gondozási körülményeinek nyilvánossá válása csak jobban ráirányította a figyelmet a magyar intézményrendszer működésének fenntarthatatlanságára, a fogyatékkal élőknek nyújtott szolgáltatások reformjának szükségességére.

Miközben egyértelmű érvek szólnak a kisebb léptékű, helyi közösségbe ágyazott bentlakásos ellátási formák mellett, valamint hosszú távú kormányzati stratégia (2017-2036) és pénzügyi források is rendelkezésre állnak, számos kérdés merült fel a kitagolás megvalósíthatósága, valamint céljainak érvényesüléséhez szükséges feltételek körül:
• Vajon minden esetben a kisebb ellátási formák bevezetése az adekvát megoldás?
• Az intézményrendszer egyszerű kiszervezéséről van szó vagy léteznek olyan szakmai és intézményi jellemzők, amelyek a nagy intézményekben jól működnek és csak jelentős költségek révén lennének adaptálhatóak?
• Hogyan enyhíthetőek a dolgozók, valamint a helyi közösség aggályai, félelmei a változással kapcsolatban?

Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket járnak körbe november 6-án 16 órától a beszélgetés szervezői a meghívott szakértőkkel.

Az esemény Facebook-oldala itt elérhető.

Hozzászólások lezárva.