15 éves az Access City Award (ACA) , az akadálymentességet előtérbe helyező városok elismerése

Az elmúlt 14 évben az Európai Unió 85 városát tüntették ki a fogyatékossággal élő személyek számára biztosított akadálymentességért.

A díj 15. évfordulójának közeledtével lehetőség nyílik arra, hogy elgondolkodjunk a városok megközelíthetősége terén elért eredményekről, a fennmaradó kihívásokról, valamint arról, hogy miként hozhatjuk ki a legtöbbet a díjból és a nyertes városok hálózatából.

Miért van Access City díj?

Az Európai Bizottság által 2010-ben létrehozott Access City díj azokat az uniós városokat jutalmazza, amelyek prioritásként kezelik a fogyatékossággal élő személyek hozzáférését. Az akadálymentesség mindenki életét javítja, és elengedhetetlen ahhoz, hogy több mint 100 millió fogyatékossággal élő uniós polgár számára egyenlő hozzáférést biztosítsanak az alapvető jogokhoz és a városi kínálathoz.

14 év alatt 85 város nyert Access City díjat vagy különdíjat, a 2011-es Ávilától a 2024-es San Cristóbal de La Lagunáig. Ezek a városok inkluzív megoldásokat dolgoznak ki az akadálymentességre vonatkozóan, bevonva a fogyatékossággal élő személyeket, a politikai döntéshozókat és a gyakorló szakembereket, növelve a fenntarthatóságot és a rezilienciát.

Az Access City díj kiválasztási folyamata két szakaszra oszlik: nemzeti szintű előválogatás és európai szintű végső kiválasztás. Az egyes országok nemzeti zsűrii legfeljebb három várost választanak ki. Az előválogatott jelöltek közül az európai zsűri választja ki a nyerteseket.
A bírálók a következő területeken hozott és tervezett intézkedéseket mérlegelik:

• Az épített környezet és a nyilvános terek
• Közlekedés és kapcsolódó infrastruktúra
• Információ és kommunikáció, beleértve az új információs és kommunikációs technológiákat
• Közlétesítmények és közszolgáltatások
• A hozzáférhető sportinfrastruktúra példaértékű szempontjai (különdíj)

A sikeres pályázónak mind a négy területen koherens megközelítést és ambiciózus jövőképet kell bemutatnia.

Már lehet jelentkezni az ACA 2025-re

Ez az uniós díj azokat a városokat ismeri el, amelyek kiemelkedő munkát végeztek annak érdekében, hogy hozzáférhetőbbé váljanak a fogyatékossággal élő személyek számára. A díjat az Európai Bizottság szervezi az Európai Fogyatékosügyi Fórummal partnerségben. A győztes és a helyezettek pénzjutalomban részesülnek:

1. hely: 150 000 EUR
2. hely: 120 000 EUR
3. hely: 80 000 EUR

A 2025-ös Access City díjpályázatra már lehet jelentkezni. Unió-szerte több mint 50 000 lakosú városok pályázhatnak.

Idén a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok tiszteletére az Európai Bizottság különdíjat kíván odaítélni „Akadálymentes sportinfrastruktúra” címmel. Ennek célja egy olyan város elismerése, amely mindenki számára elérhetővé tette a magas színvonalú és inkluzív sportélményeket. Amellett, hogy a sport egészségügyi előnyökkel járhat, utat nyithat a befogadás, az integráció és a kohézió felé is.

A pályázatokat 2024. szeptember 10-ig (közép-európai idő szerint 23:59-ig) kell online kitölteni és benyújtani.

(Forrás: https://ec.europa.eu/newsroom/empl/newsletter-archives/54415?etrans=hu)

Hozzászólások lezárva.