Fogyatékossággal élő ügyfelek számára könnyítés várható az okmányügyintézésnél

Együttműködő partnerünk, a HSOÉSZ elnöke, Pusztaföldi Judit nemrég levélben fordult az illetékes minisztériumhoz “Személyazonosító igazolvány ügyintézés feltételeinek biztosítása személyes megjelenésre – fogyatékosságuk, vagy egészségügyi ok miatt – nem képes ügyfelek érdekében” témában.

Mint levelükben utalnak rá ” A közelmúltban, az ország más-más területéről is több szülő jelezte, hogy a teljes ellátásra szoruló, fekvő, mozgásukban súlyosan akadályozott, családtagjukkal nem tudnak megjelenni a kormányhivatalban a személyazonosító igazolvány elkészítéséhez, a lakáson történő ügyintézés pedig nem volt megoldás számukra, mivel a lakáson történő szolgáltatás keretében, a szükséges eszközök hiánya miatt nincs lehetőség az ügyintézésre”.

A dr. György István államtitkártól kapott választ alább adjuk közre tájékoztatásként:

Tisztelt Elnök Asszony!

Hivatkozással a 2024. február 5. napján, „Személyazonosító igazolvány ügyintézés feltételeinek biztosítása személyes megjelenésre – fogyatékosságuk vagy egészségügyi ok miatt – nem képes ügyfelek érdekében” tárgyban megküldött levelére, az alábbiakról tájékoztatom.

Annak érdekében, hogy a kormányablakok által biztosított közszolgáltatások valamennyi állampolgár számára elérhetőek legyenek, és így az egészségügyi állapotuk miatt tartósan ágyban fekvők, mozgásukban korlátozottak vagy’ mozgásképtelen állampolgárok számára is biztosított legyen a személy azonosító igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézés lehetősége, az elmúlt időszakban folyamatosan vizsgáltuk a lehetőségeket és kerestük a legjobb, minden érintett számára legkényelmesebb eredményt biztosító megoldást.

Tájékoztatom, hogy a vizsgálat lezárult, és a kérelem felvételezéshez szükséges hordozható, kézi fényképező és ujjnyomat felvételező eszközök beszerzése, valamint a szükséges informatikai fejlesztések megvalósítása megkezdődött, illetve folyamatban van. Az eszközök használatára a beszerzések és a fejlesztések megvalósulásának függvényében kerül sor, mely folyamatok lezárulását követően az új eszközök soron kívül rendszeresítésre kerülnek a fővárosi és vármegyei kormányhivataloknál, amivel célunk, hogy az érintett állampolgárok személyazonosító igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézését ezúton is biztosítsuk és megkönnyítsük.

Hozzászólások lezárva.