Rezsikrízis – felmérő kérdőív és megoldási lehetőségek nonprofit szervezeteknek

Az elmúlt hónapokban nehéz helyzetbe kerültek a nonprofit szervezetek, a rezsicsökkentés eltörlése különösen azoknak az alapítványoknak és egyesületeknek jelent óriási terhet, amelyek valamilyen intézményt is fenntartanak, például tanodát, menhelyet, ellátóhelyet.

Kérdéses azoknak a szervezeteknek a helyzete is, amelyek székhelye magánlakásba van bejelentve. Bár ezidáig nem érkezett információ arról, hogy ebből probléma adódott volna, hosszú távon nem tisztázott, hogy ezeknek a lakásoknak a rezsije milyen árkategóriába esik.

Sok nonprofit szervezet ráadásul olyan közfeladatot lát el, ami az állam vagy az önkormányzat feladata lenne, mégis a cégekhez hasonló összegeket kell kifizetniük a fenntartásukhoz. Az államtól kapott normatíva, amely arra szolgál, hogy fedezze a költségeket, most már a töredékére sem elég. A kormány ugyan írt ki pályázatot a Nemzeti Együttműködési Alap keretében a szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására, a rendelkezésre álló keretösszeg lényegében nem magasabb, mint az előző években és nem minden szervezet jut hozzá.

A NIOK Alapítvány összeállított egy kérdőívet, melynek kitöltésével átfogóbb kép alakulhat ki a károkról, nehézségekről. A kérdőív ITT TÖLTHETŐ KI.

(Forrás: -nonprofit.hu-)

Hozzászólások lezárva.