Népszámlálás: a fogyatékossággal élőket támogató szakmai szervezetekkel egyeztetett a KSH

A 2022. októberi népszámlálás fontos részét képezik a lakosság egészségi állapotára és a fogyatékossággal élő emberek helyzetére vonatkozó kérdések − emelte ki Kovács Marcell, a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási projektvezetője a fogyatékossággal élő személyeket támogató civil szervezetekkel és a kormányzati partnerekkel közösen folytatott szakmai egyeztetést lezáró fórumon, melyen az ÉTA Országos Szövetség is képviseltette magát.

Az idén október 1. és november 28. között zajló népszámlálás menetéről, valamint a fogyatékossággal élő emberek számára is elérhető, akadálymentes, elektronikus kérdőív egészségi állapotra vonatkozó kérdéseiről tartott szakmai egyeztető fórumot 10, a fogyatékossággal élő embereket képviselő civil szervezettel, a Belügyminisztérium Gondoskodáspolitikáért Felelős Államtitkárságának Fogyatékosságügyi Főosztályával, valamint az Országos Fogyatékosságügyi Tanáccsal a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az egyeztetésen több más javaslat mellett felvetődött a halmozottan sérült személyek kapcsán a kérdés, hogy a önálló válaszlehetőségként szerepeljen a kérdőívben a halmozott sérültség, és ezt az ÉTA – más jelen lévő érdekvédelmi szervezetek képviselőivel egyetértésben – támogatta.

Kovács Marcell, a KSH népszámlálási projektvezetője kiemelte: a hivatal arra kéri a lakosságot, hogy válaszoljanak az egészségi állapotra vonatkozó kérdésekre, hiszen a népszámlálás eredményei hosszú távon szolgáltatnak meghatározó adatokat a mindenkit érintő egészségügyi fejlesztésekhez, beruházásokhoz.

Fontos ugyanakkor, hogy a fogyatékossággal élő emberek is feleljenek az őket érintő kérdésekre, ugyanis az ő életkörülményeikről nem állnak rendelkezésre más adatforrásból ilyen részletes információk, márpedig ezek kiemelt szerepet játszanak a helyzetük javítását, esélyegyenlőségük biztosítását célzó programok előkészítésében, megvalósításában.
„Mindemellett a válaszok a fogyatékosággal élőket támogató civil szervezetek munkájához is nélkülözhetetlenek” – tette hozzá.

(Forrás: KSH sajtóközlemény)

Hozzászólások lezárva.