Az Állami Számvevőszék kétféle módon is segíti a civil szervezetek vezetőit

Az Állami Számvevőszék két támogató eszközzel is segíteni kívánja az ellenőrzési körbe tartozó civil szervezetek vezetőit, vezető testületeit, hogy felelős munkájukat minél magasabb színvonalon végezhessék. Egyrészt a legfontosabb kritériumokat hiánytalanul felvonultató önteszteket állítottak össze a számvevők, másrészt képzést is szervez a részükre. Mindkét esetben a felelős vezetői feladatellátás és a minőségi pénzfelhasználás elősegítése érdekében.

Az Állami Számvevőszék számára a törvény új feladatként határozta meg, hogy értékelje a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végző civil szervezetek jogszabály által meghatározott körét. Annak érdekében, hogy a civil szervezetek minél magasabb színvonalon legyenek képesek a jogszabályi előírás szerinti működésre, amit azután a számvevőszéki szakemberek törvényi kötelessége értékelni, az ÁSZ önteszteket dolgozott ki, és képzési lehetőséget is biztosít a felelősségteljes vezetőik számára.

Az ÁSZ tanácsadó tevékenysége keretében közzétette az alapítványok, közalapítványok és egyesületekre vonatkozó, valamint a köznevelési és szociális humánszolgáltatást nyújtó intézmények, szolgáltatók államháztartáson kívüli fenntartói számára készült önteszteket.

Az öntesztek kitöltésével a civil szervezetek vezetői képet kapnak a szervezet jogszabályok szerinti működésének és gazdálkodásának állapotáról, a költségvetésből kapott támogatások cél szerinti, átlátható felhasználásáról.

Az önkéntes alapon kitölthető öntesztek mellett az ÁSZ lehetőséget nyújt a vezetőknél szükséges szakmai ismeretek bővítésére is online képzés keretében. A képzés során az ÁSZ az ellenőrzések során szerzett tapasztalatokat és feltárt jó gyakorlatokat mutatja be azzal a céllal, hogy elősegítse a gazdálkodás alapvető szabályozási kereteinek kialakítását, továbbfejlesztését. A képzésen való részvétel rugalmas, az egyénre szabott előrehaladást az ÁSZ online képzési felületén megjelentetett képzési anyagok biztosítják, amelyek regisztrációt követően meghatározott időszakig érhetőek el.

(Forrás: -asz.hu-)

Hozzászólások lezárva.