A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő új tanácsadási szolgáltatást indít a BKIK

A hazai vállalkozásoknak mindössze egyharmada foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat és az összes foglalkoztatottnak mindössze 1{729cabe77cfad22e328e3f52dde1cef5a1d84c61b4eb2c69baf36222cdbb8fc4}-a kerül ki ebből a csoportból – derült ki egy, a közelmúltban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által publikált hiánypótló kutatásból.

Az elemzés szerint ugyanakkor az egyetlen MMK-munkavállalót sem foglalkoztató cégek több mint 40 százaléka élne a jövőben rehabilitációs foglalkoztatás lehetőségével. Nekik adhat gyakorlati segítséget a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara most induló tanácsadási szolgáltatása, amely egyaránt széleskörű támogatást nyújt majd a jogi és adminisztratív követelmények közötti eligazodásban.

A hiánypótló kezdeményezés célja a megváltozott munkaképességű emberek munkaerőpiaci helyzetének javítása és a szemléletformálás mellett a vállalkozásokat jelenleg fokozottan sújtó munkaerőhiány hatékony enyhítése az eddig kiaknázatlan munkaerő bevonásával. A programban való részvételhez szükséges alapszintű átvilágítás és tanácsadás (amelyből kiderül, hogy a foglalkoztatási forma mely vállalkozások számára kifizetődő már rövid távon) a budapesti vállalkozások számára most ingyenesen vehető igénybe.

A MMK-munkavállalók foglakoztatását elősegítő tanácsadási szolgáltatás keretében a BKIK személyesen, telefonon, emailen és igény esetén online tanácsadással is segíti majd az érdeklődőket az alábbi, a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását érintő főbb témakörökben:

– Megváltozott munkaképesség kritériumai és igazolásának módja
MMK-munkavállalók által betölthető munkakörök
– Munkavállalói és munkáltatói kedvezmények, rehabilitációs hozzájárulás
– MMK-munkatársakat közvetítő akkreditált szervezetek, védett foglalkoztatók
– Munkáltató kötelezettségei a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában
– Megfelelő munkakörnyezet és munkakör kiépítése
– A foglalkozási rehabilitációs törekvéseket segítő hivatalos szervek, és közhiteles nyilvántartások
– Munkahelyek szociális érzékenyítése
– Külsős rehabilitációs szakértők közvetítése rehabilitációs mentori és tanácsadói feladatokra
– Egyéni tanácsadás

A BKIK tavaly szeptemberben a szakma és a törvényalkotó képviselőinek részvételével tartotta első szakmai konferenciát a témában Munkaerőpiaci érték és társadalmi felelősségvállalás – megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása Magyarországon és az Európai Unióban címmel.

Az eseményen Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár előadásában egyebek mellett szó esett az EMMI „Érték vagy” programjáról, szabályozási és gyakorlati megoldásokról, az MMK-munkavállalók foglalkoztatásával kapcsolatos vezetői feladatokról, nagy- és kisvállalati legjobb gyakorlatokról, valamint a BKIK kapcsolódó Bridge to Benefits kezdeményezéséről is.

További információ a BKIK tanácsadási szolgáltatásáról, illetve konkrét időpontra való jelentkezés a BKIK Kézműipari Tagozatától kérhető. E-mail: mmk@bkik.hu, tel.: 06 30 565 96 73

(Forrás: -bkik.hu-)

Hozzászólások lezárva.