INFORMÁCIÓK A GÉPJÁRMŰADÓ ALÓLI MENTESSÉGGEL KAPCSOLATOS AKTUÁLIS TENNIVALÓKRÓL

A napokban Szövetségünkhöz is több megkeresés érkezett súlyosan, halmozottan fogyatékos gyermeket nevelő szülők, családok részéről azzal kapcsolatban, hogy a gépjárműadó befizetés alóli mentesség ügyintézése az önkormányzatoktól átkerült az Adóhivatalhoz (NAV).

A változás azzal jár, hogy aki jogosult az adófizetés alól
kedvezményre, annak a NAV határozat nyomán külön igazolnia kell a mentességet. Ennek módját az alábbiakban ismertetjük, és letölthető honlapunkról az ehhez szükséges nyomtatvány is.

üdvözlettel:

az ÉTA Országos Szövetség ügyvezetése

Kinek jár a mentesség?

Mentességre jogosult az adóalany egy darab – 100 kW teljesítményt meg nem haladó személygépkocsija után legfeljebb 13 000 forint/adóév erejéig. Több személygépkocsi esetén mentesség kizárólag egy, a legkisebb teljesítményű személygépkocsi után jár. – tudható meg a vonatkozó jogszabályból, a 1991.évi LXXXII. törvényből (Gjk. törvény)

Ugyanennek a törvénynek a 18.§ 12. pontja értelmezi a súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő személy fogalmát és eme állapotot igazoló dokumentumokat.

„súlyos mozgáskorlátozott vagy egyéb fogyatékossággal élő az a személy, aki a súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI. 29.) Korm. rendelet 2016. április 1-jén hatályos 2. § a) pontja szerint súlyos mozgáskorlátozottnak vagy 2. § h) pontja szerint egyéb fogyatékossággal élőnek minősül, és ezt a tényt az ott meghatározott szakvélemény, szakhatósági állásfoglalás, igazolás, hatósági határozat másolatával igazolja,”

Mentességi kérelem menete:

1. módszer: Ügyfélkapuval rendelkező adóalany ( = aki kapta az adófizetésre vonatkozó határozatot)

www.nav.gov.hu —–> -Nyomtatványkitöltő programok ——->-Általános Nyomtatványkitöltő —–>GJADO (a nyomtatvány neve, amelyen a mentességet kérni lehet).
A nyomtatványt a kitöltés, és az igazoló dokumentum/ok csatolását követően elektronikusan kell elküldeni a NAV-nak.

2.módszer: A nyomtatványt (GJADO), amely INNEN LETÖLTHETŐ kézzel is ki lehet tölteni. Ehhez szükséges mellékelni a súlyos mozgáskorlátozottságot, ill egyéb fogyatékosságot igazoló orvosi, hatósági dokumentumo(ka)t, és postai úton a gépjárműadó határozatot megküldő adóhatóságnak feladni.

A mentességi kérelem benyújtása illetékmentes, tehát ingyenes.

Hozzászólások lezárva.