Mai nappal kezdetét veszi a legidősebbek oltása

Kik kapnak most oltást?

A háziorvosoknak a pácienseiket a legidősebbektől indulva kell elkezdeni beoltaniuk. Ők jellemzően a 80 év felettiek.

Miért a legidősebbeket oltják először?

Azért, mert a vírus halálos áldozatainak 42 százaléka 80 évnél idősebb, és a 85 évnél idősebbek teszik ki a halálos áldozatok 25 százalékát. Az ő védelmükben velük kezdik meg a lakosság vakcinálását.

Meddig kell beoltani őket?

A terv az, hogy február 4. csütörtök és február 7. vasárnap között. Az oltásra jogosultakat értesítik arról, hol kapják meg az oltást. Ha szükséges, a háziorvosok minden nap, és akár a rendelési időn túl is oltanak.

Csak azokat oltják, akik regisztráltak?

Igen. Csak azok kapnak most oltást, akik maguk regisztráltak, vagy akiket családtagjaik regisztrálták online, illetve levélben. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (volt OEP) küldte el a háziorvosoknak azoknak az idős embereknek a listáját, akik az adott háziorvos praxisához tartoznak, és akik regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu-n, vagy a Magyar Államkincstár által megküldött levelekre válaszoltak.

Mi van azokkal, akik nem regisztráltak, de idősek?

Ők most első körben nem kaphatnak oltást. Az országos tisztifőorvos szerdán azt mondta: aki most lemaradt erről az oltási körről vagy valamilyen okból nem oltható, az is megkapja majd a védőoltást a rendelkezésre álló vakcinák számának függvényében.

Hogyan tudnak eljutni idős és beteg emberek a háziorvoshoz vagy az oltópontra?

A háziorvosnak kell megszerveznie azt, hogy a betegszállítók vagy a családtagok az oltásra jogosultakat a megfelelő helyre szállítsák.

Miért nem az otthonukban kapják meg az idős emberek az oltást?

Ennek több oka is van, de természetesen indokolt esetben a járóképtelen, ágyhoz kötött betegeket is be fogják oltani a háziorvosok. Az orvosok azért tartják jobb megoldásnak, ha a páciens megy a rendelőbe, mert rendkívül ritka esetekben az oltásnál felléphetnek váratlan mellékhatások, például egy veszélyes anafilaxiás reakció. Ennek következményeit sokkal jobban el lehet hárítani a rendelői környezetben.

Ki nem kaphat oltást?

Egyik oltás sem adható akut, lázas betegségben szenvedőknek, illetve azoknak, akik két héten belül más oltást is kaptak.

(Forrás: -telex.hu-)

Hozzászólások lezárva.