Szövetségünk virtuális tematikus napokat és más online eseményeket szervezett – VIDEÓK megújult Youtube-csatornánkon

2020-ban a szakmai, szemléletformáló és művészeti programok jelentős részét – a járvány okozta körülmények miatt – online felületen keresztül tudtuk eljuttatni tagszervezeteinkhez, támogatóinkhoz, valamint a tevékenységeink iránt érdeklődőkhöz.

Ezeket tematizálva, csokorba szedve lehet megtekinteni tartalmában jelentősen bővülő és megújuló Youtube-csatornánkon.

Azért, hogy minél többekhez, minél könnyebben eljussanak az itt látható videók, kérjük nézőinket, iratkozzanak fel Youtube-csatornánkra, amely jelenleg az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

https://www.youtube.com/channel/UCBpx7AT07tAXP6xuC3PCVFw
A piros “Feliratkozás” gombra azért is érdemes kattintani, mert így elsők között lehet értesülni az újdonságokról.

***

Felvezetésként megosztja gondolatait a nézőkkel Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár (EMMI), valamint Papp Ágnes, az ÉTA Országos Szövetség elnöke.

https://youtu.be/JW0G37IV3IM

A 2020-as évben Tematikus Napjaink egyik fontos témája a fogyatékosság és művészet kapcsolata, ezek kölcsönhatása. Ebben a témában készített filmjeink két, az ország különböző pontján elhelyezkedő – tagszervezetünk mindennapjait mutatja be. Ezáltal nyújtunk információt arról a téma iránt érdeklődőknek, hogyan lehet kommunikációs eszközként felhasználni a művészeteket, ezek különböző ágait arra, hogy a fogyatékossággal, elsősorban értelmi fogyatékossággal élő embertársaink akadálytalanul kifejezhessék gondolataikat, érzéseiket, mondanivalójukat szűkebb és tágabb környezetük felé, valamint a többségi társadalom irányába.

Drámapedagógiai foglalkozás (Sérültekért Alapítvány):

https://youtu.be/5LTbfzAKEB4

Képzőművészeti foglalkoztatás – betekintés a LÁMPÁS ’92 Alapítvány munkájába

https://www.youtube.com/watch?v=gRSD9VkHmog

Foglalkoztatás – másként. A Szimbiózis Alapítvány példája

A foglalkoztatás lehetősége, ennek biztosítása rendkívül fontos szerepet játszik az értelmi fogyatékossággal élő emberek életében. Mindenki egyénileg, általános állapotának megfelelően képes részt venni a foglalkoztatásban. Van, aki piacképes termékek előállítására képes, van, aki pedig mindennapjai tartalmas eltöltése mellett saját örömére alkot. Ez minden – foglalkoztatást is végző – tagszervezetünknél másként alakul. Ezúttal a miskolci Szimbiózis Alapítvány mutatja be/meg ezt a tevékenységét a nagyközönségnek.

https://youtu.be/96PJwEGZZ8o

Támogatott Lakhatás – a Máltai Szeretetszolgálat “útja” egy nyitottabb világ felé

Értelmi fogyatékossággal élő embertársaink még napjainkban is nagyon sokan élnek az ország különböző pontjain nagy létszámú bentlakásos intézetekben. Az itteni lét nem, vagy csak nagyon kevéssé engedi meg a lakók önállóságát, a saját életük feletti önrendelkezést.
Ezért a területen dolgozó szakemberek, szakmapolitikában dolgozók keresik azokat a lehetőségeket, ahol kisebb létszámban, állapotukhoz és képest önállóbban, kulturáltabb körülmények között élhetik mindennapjaikat lakóotthoni, vagy támogatott lakhatási forma keretei között. Egy támogatott lakhatási formát mutatunk meg kisfilmünkkel, melyet a Magyar Máltai Szeretetzzolgálat hozott létre.

https://youtu.be/3yX7Cxd-MKU

SHF-s emberek napközbeni ellátása/támogatott lakhatása

Az ÉTA Országos Szövetség az értelmi fogyatékossággal élő embereken kívül nagy hangsúlyt fektet a súlyosan, halmozottan sérült emberek , családtagjaik és a velük foglalkozó szakemberek életminőségének javítására is. Együttműködési megállapodás keretében dolgozik együtt a HSOÉSZ (Halmozottan Sérültek Országos Érdekvédelmi Szövetsége) nevű szervezettel.

Ez a kisfilmünk azt mutatja meg, hogy milyen körülmények között tud együttműködni egy családban élő, súlyosan halmozottan sérült embereket ellátó nappali intézmény, és egy őket segítő alapítvány. A filmben hallunk arról lényeges információkat, hogy milyen feltételek mellett lehet ma létrehozni napközbeni ellátást nyújtó intézményi formát az SHF-es emberek számára. Szóba kerül, mik azok a feltételek, amelyek mellett hosszútávon és stabilan működhetnek ezek az intézmények.

https://youtu.be/n7ozcgoXImY

Hozzászólások lezárva.