Csak negatív koronateszttel mehetnek vissza az idősotthonok lakói

Ismét új szabályok léptek életbe az idősotthonokban. Az országos tisztifőorvos június 19-én feloldotta a látogatási és kijárási tilalmat, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ július 15-i új eljárásrendje úgy módosította az idősotthonok életét, hogy azok a lakók, akik hétvégére, vagy hosszabb “szabadságra” utaznának rokonaikhoz vagy saját lakásukba, csak akkor térhetnek vissza az intézménybe, ha negatív koronavírus-tesztet mutatnak fel.

Az idősotthonokban a látogatási és kijárási korlátozást június 19-én oldotta fel az országos tiszti főorvos, de július 15-től szigorodik az eljárásrend, amit minden szociális intézményben kötelező betartani, de ez alapján egyéni eljárásrendet is kialakthatnak.

A szigorítások:

Ha valamelyik lakó elmegy hétvégére a rokonaihoz vagy a saját otthonába, akkor csak negatív PCR teszteredménnyel térhet vissza.

Az otthon egyéni eljárásrendben pluszban karantént is elrendelhet.

Amennyiben valakit ugyan nem koronavírus miatt, de legalább 48 órán keresztül egészségügyi intézményben ápoltak, akkor is szükséges a negatív PCR-teszt felmutatása. Ha ezt a lakó nem tudja felmutatni, akkor két hét karantén vár rá.
Ha a szociális otthonok új lakót vesznek fel, az ő esetükben is öt napnál nem régebbi tesztre van szükség.

A látogatóknál fontos szempont, hogy aki három héten belül sárga vagy piros országban járt, nem látogathatja meg hozzátartozóját az otthonban. Így is csak előzetes telefonos bejelentkezés, majd az utazásról szóló nyilatkozat kitöltése után, a megfelelő higiénés szabályok betartásával lehet csak belépni az intézményekbe.

Nem új szabály, és nem is szigorítás, de fontos, hogy koronavírus-fertőzés után továbbra is 2 db negatív PCR-teszt szükséges, és 14 napos izoláció az intézmény területén.

(Forrás: -mfor.hu; 444.hu-)

Hozzászólások lezárva.