A gyógyászati segédeszközök is felírhatók e-receptre

Nemcsak a gyógyszerek, hanem a gyógyászati segédeszközök is rendelhetőek az EESZT-n keresztül – hangzott el az operatív törzs április 29-i sajtótájékoztatóján.

Megjelent az a kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy gyógyászati segédeszközt is e-receptre rendelhessenek az orvosok, és azok ugyanúgy válthatóak ki, mint a gyógyszerek – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai, online sajtótájékoztatóján. A rendelettel a korábban az elektronikus vények kiváltását könnyítő szabályozást bővítette a kabinet.

A gyógyászati segédeszközökről szóló 14/2007. (III. 14.) EüM rendelet most megjelent módosításai, lehetővé teszik, hogy bizonyos gyógyászati segédeszközöket innentől az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszerén keresztül, elektronikus vény formájában is rendeljenek. A papírmentes kiváltás egyelőre csak a patikákban lehetséges, de a hagyományos papíralapú recept felírási lehetősége megmarad, melyek továbbra is egyaránt kiválthatók a gyógyászati segédeszközöket forgalmazó üzletekben és a patikákban. Az orvosnak minden esetben a beteg kérésének megfelelően kell rendelnie a GYSE terméket, és tájékoztatást kell adnia a kiváltási lehetőségekről.

A fejlesztés első fázisa jellemzően olyan termékeket, kötszereket, cukorbetegségben szenvedők segédeszközeit(vércukorszint-mérés és inzulinkezelés eszközei), valamint vizelet visszatartási problémákkal küszködők gyógyászati segédeszközeit érinti, melyek nagy részét eddig is a patikákban váltották ki. A jövőben tovább bővülhet az eReceptre írható gyógyászati segédeszköz termékek köre.

Az EESZT-nek köszönhetően a fokozottan veszélyeztetett, krónikus betegségekben szenvedők kevesebb személyes kontaktussal és papírmentesen juthatnak hozzá az eRecepten rendelt, nélkülözhetetlen termékekhez. Az engedélyezett, elektronikus úton rendelhető GYSE termékek listáját a NEAK a honlapján teszi közzé.

(forrás: -medicalonline.hu-)

Hozzászólások lezárva.