Folytatódik a Value-able projekt

A szakmai szervezetek és vállalkozások közti együttműködés az olasz AIPD vezetésével és különböző egyesületek, egyetemek és képző intézmények támogatásával valósul meg. 103 cég, 6 európai ország, 400 értelmi fogyatékos munkavállaló. “A harmadik pályázat célja 200 partner és 8 európai ország elérése, és sikerülni fog!”

A Valueable európai projekt folytatódik és növekszik, hogy népszerűsítse és támogassa az értelmi fogyatékos munkavállalók szakmai integrációját a vendéglátóiparban. Az első és a második szakasz (2014-2017 és 2017-2019) után a kezdeményezés harmadik “évadja” 2019. szeptember 15-én indult és egészen 2022 januárjáig tart. A projektet az AIPD (Down-szindrómás Személyek Olasz Egyesülete) vezeti és számos értékes partner támogatásával valósul meg: egyesületek, egyetemek és további képző intézmények (lásd Melléklet).

Mi a Valueable?

A “Valueable – handing opportunities” egy nemzetközi tanúsítvány azon vendéglátóhelyek részére, amelyek az értelmi fogyatékos emberek számára lehetőséget biztosítanak a szakmai fejlődésre.
Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által bejegyzett védjegy.

A védjegyet két évre adják ki három verzióban a cégek elköteleződésétől függően.

A bronz fokozatot azok a cégek viselhetik, akik gyakornoki lehetőséget biztosítanak;
Az ezüst védjegy fémjelzi azokat a vállalkozásokat, amelyek legalább három hónapos határozott idejű vagy határozatlan idejű munkaszerződést kötnek legalább egy értelmi fogyatékos munkavállalóval;
Végül, az arany védjegy azoknak a vendéglátóhelyeknek szól, amelyek legalább egy értelmi fogyatékos munkavállaló alkalmazásán kívül a Valueable védjegy nagyköveteiként más cégeket is ösztönöznek a csatlakozásra.
Ezeket a vállalásokat a tagok által aláírt Magatartási Útmutató tartalmazza.

Számokban

Az Európai Uniónak és az Erasmus+ programnak, számos ember munkájának és a vállalkozó világ nyitottságának köszönhetően a Valueable hálózatnak ma 103 partnere van hat országból: Portugália, Spanyolország, Olaszország, Németország, Magyarország és Törökország.

Körülbelül 400 értelmi fogyatékos személynek nyílt lehetősége kipróbálni magát hotelben, étteremben, panzióban, bárban vagy gyorsétteremben gyakornokként vagy alkalmazottként.

Az új “évad”

Az új projekt a két megelőző program folytatása és ugyanazt az eszköztárat fogja használni, amely a következőkből áll: a védjegy, az értelmi fogyatékos gyakornokok és alkalmazottak önállóságát támogató alkalmazás, a személyzet felkészítésére készült oktatóvideók és a menedzsereknek szóló online kurzus. Ezeken kívül négy új eszközt fogunk kifejleszteni:

– Szállodaláncokra és éttermekre vonatkozó protokoll;
– Akkreditációs protokoll olyan szakmai szervezetek számára, akik szeretnének részt venni a Valueable tevékenységében;
– Könnyen érthető HACCP kurzus;
– E-learning kurzus és kiegészítő anyagok a szakmai szervezetek mentorai számára, akik szeretnének csatlakozni a Valueable célkitűzéseihez.

Az új eszközök tesztelése érdekében a projekt résztvevői gyakorlatokat fognak biztosítani saját országukban, illetve külföldön a hálózat partnereivel együttműködve.

“Az a célunk, hogy a projekt végére 200 partnert és összesen 8 országot vonjunk be a hálózatba 2021 végére: az eddig elért sikereket figyelembe véve magabiztosak vagyunk – számolt be Paola Vulterini, projektvezető.”

Bővebb információk: Szabó Alexandra, szabo.alexand@gmail.com

-downalapitvany.hu-

Hozzászólások lezárva.