II. Szabó Szonja Paraképzőművészeti Biennálé

A FODISZ (Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége), Tata Város Önkormányzata, a Humanitas SE közösen, országos képzőművészeti pályázatot ír ki, II. SZABÓ SZONJA PARAKÉPZŐMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ címmel. (A pályázat kezelője a FODISZ.)

A bármilyen sérültségi területen érintett (látás-, hallás-, mozgássérült, illetve értelmileg vagy tanulásban akadályozott) fogyatékkal élők számára meghirdetett pályázat a Tatán, az Új Kajakház Ökoturisztikai Központban, 2019. május 18-án megnyíló és egy hónapig folyamatosan látogatható II. SZABÓ SZONJA PARAKÉPZŐMŰVÉSZETI BIENNÁLÉN való megjelenési lehetőségre vonatkozik, ahol a beérkezett pályaművek legkiválóbbjai több felajánló szervezet jóvoltából díjazásban is részesülnek.

A kiállítás célja: megmutatni a fogyatékkal élők körében rejtőzködő tehetségeket, elismerést adni nekik és példát, értékeket felmutatni az ép társadalom számára.

A FODISZ szándékai szerint a ParaKépzőművészeti Biennálé kétévente ad lehetőséget arra, hogy a fogyatékossággal élők alkotásai, értékei minél szélesebb körben ismertté váljanak és példaként szolgáljanak az ép társadalom számára is.

Az országos pályázatra beadandó alkotások előzsűrizésen vesznek részt. Az előzsűrizéshez 2019. április 20-ig kell a pályázóknak adatlappal együtt alkotás(aik)ról fényképet küldeni a kommunikacio@fodisz.hu e-mail címre.

A pályázatra 16 éves kort már betöltött (felső korhatár nincs), amatőr és hivatásos művészek egyaránt nevezhetnek, maximum 3 alkotással, képpel, melyeknél alkalmazott technika szabadon választott. A szervezők a beérkezett fotók alapján 2019. április 29-ig hozzák meg a döntést és értesítik az alkotókat, hogy mely képek, alkotások kapnak meghívást a kiállításra.

További részletek a „Pályázati kiírás”, valamint a „Pályázati Adatlap” dokumentumokban találhatók.

***

A 2016-ban, 38 évesen elhunyt súlyosan mozgássérült tatai képzőművész saját stílust teremtve alkotott. Tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének. Gyermekként több hazai és nemzetközi díjat nyert. 2013-ban Komárom-Esztergom Megye Príma Díjasa lett. Alapítója és aktív játékosa volt a Tatabányai Humanitás SE Boccia Szakosztályának. Több dobogós helyezése mellett 2011-ben Magyar Bajnok volt. A szervezők a névnapjához közeli rendezvénnyel kívánnak emléket állítani Szonja mindannyiunk számára példaértékű életének.

Különlegesség, hogy Szabó Szonja emlékének adózva, a szervezők második alkalommal rendezik meg egy időben, 2019. május 18-án, Tatán, az II. Szabó Szonja Para Boccia Emlékversenyt és ParaKépzőművészeti Biennálét, mely a FODISZ „Több, mint sport!” szlogenjének megfelelően, a sportot és a művészetet összekapcsoló olyan duális rendezvény, ahol a két terület egymással karöltve, de önállóan is értékesen mutatkozhat meg.

Hozzászólások lezárva.