Fontos teendő a bankszámlákkal kapcsolatban

A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény 2017. június 26-án lépett hatályba. Ennek értelmében értelmében a bankoknak teljes körű ügyfél átvilágítást kell végezniük mindazon ügyfelekre is, akikkel 2017. június 26. előtt kötöttek szerződést, vagy aki több mint 2 éve egyeztette bármi okból adatait a bankjával.

Az adategyeztetés elmulasztása komoly hátrányt jelenthet! Emiatt ugyanis a bank 2019. június 26. után kénytelen lesz megtagadni a tranzakciókat. Ebben az esetben se átutalni, se kártyával fizetni, se automatából pénzt felvenni nem lehet majd, ameddig a teljeskörű információk nem állnak a szolgáltatók rendelkezésére.

Szervezetek esetében az adategyeztetésnél a legnagyobb nehézséget a tényleges tulajdonosi nyilatkozat, illetve az egyébként képviselőként/meghatalmazottként eljáró természetes személyek előzőekben leírt adatainak és okmánymásolatainak beszerzése jelenti. Tipikus hiba, hogy a céges képviselőknél a születési helyet annak idején nem rögzítették, ez pedig most már kötelező adat.

Könnyebbség ugyanakkor, hogy a jogszabály lehetővé teszi, hogy az esetleg hiányzó adatokat, okiratokat, okmánymásolatokat az ügyfél postai úton is beküldhesse, így nem szükséges a személyes megjelenés. Ez a lehetőség viszont az adott bank döntésétől függően áll rendelkezésre, így mindenkinek érdemes időben érdeklődni pénzügyi szolgáltatójánál, hogy elkerülheti-e a sorbanállást.

Hozzászólások lezárva.