Bővül a betegségek miatti adókedvezmények köre

Meghatározott betegségek, fogyatékosságok esetében havi 7450 Ft adókedvezmény érvényesíthető 2019. január 1-jétől az összevonandó jövedelmek utáni adóból. Ez éves szinten 89 400 Ft adókedvezményt jelent. A kedvezményre jogosító betegségek felsorolása számos női- és férfibetegséggel bővült 2019. január 1-jei hatállyal.

A betegségek, fogyatékosságok utáni kedvezmény három évtizede része a személyi jövedelemadózásnak, most az összege emelkedett (a minimálbér növekedése miatt), illetve a betegségkör bővült.

A súlyosan fogyatékos személyek adókedvezményéről a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 40. §-a rendelkezik erről a lehetőségről. A részletes felsorolást terjedelmi okok miatt – közel 800 betegségfajtáról van szó – mellőzzük, most csak a bővülésre hívjuk fel a figyelmet. 2019 év elejétől a következő női- és férfibetegségekre is érvényesíthető a kedvezmény:
– az emlő, a méhnyak és a petefészek rosszindulatú daganatos betegségei;
– a prosztata és a here rosszindulatú daganatos betegségei;
– endometriosis;

A kedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a magánszemély rendelkezzen a súlyos fogyatékosság minősítéséről szóló orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal.
A kedvezmény egyszeresen érvényesíthető, azaz több kedvezményre jogosító betegség esetén is csak egyszeresen jár, és kizárólag az összevonandó jövedelmek utáni személyi jövedelemadóból.

A súlyos fogyatékosság minősítése nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hatáskörébe tartozó adójogi, hanem orvos szakmai kérdés. Az igazolást nem kell az adóbevalláshoz mellékelni, nem kell a NAV-hoz beküldeni, de meg kell őrizni.

A fogyatékosság minősítését a háziorvosnál, illetve az egészségkárosodás jellegétől függően a szakorvosnál lehet kezdeményezni. A fogyatékosság minősítésére és az igazolás kiállítására vonatkozó szabályokat a 49/2009. (XII. 29.) EüM rendelet határozza meg (e rendelet sem változott 2019-től).

Az igazolás nyomtatványa innen tölthető le.

(az ado.hu cikke nyomán)

One Comment:

  1. Liptay András

    A felsorolt betegsége bárkinek lehet, miért csak a fogyatékos kap adókedvezményt, másrészt adókedvezményt (szerintem) csak az kap, aki dolgozik-adót fizet (tehát senki)?

Hozzászólások lezárva.