Civil Szakmai Műhely Szombathelyen

A szociális szféra – így a fogyatékos emberek, pszichoszociális fogyatékossággal élők ellátása is – az elmúlt 50-60 év legnagyobb változása előtt áll, mely sok évtizedre meghatározza a jövőt. A Magyar Kormány 2011 nyarán döntött az 50 férőhelynél nagyobb intézmények megszűntetéséről és a közösségi ellátásra történő áttérésről, melynek stratégiáját a 1257/2011. (VII. 21.) számú Kormányhatározatban rögzítette.
A stratégia célja, hogy a következő évtizedekben valósuljon meg az intézményi férőhely kiváltás és a nagy létszámú bentlakásos intézményeket kisebb létszámú, lakókörnyezetbe integrált támogatott lakhatás (TL) váltsa fel, és a TL-be költöző fogyatékos emberek segítő szolgáltatások igénybevétele mellett a lehető legönállóbb életvitelt folytathassák.

Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a fogyatékos emberek ennek a változásnak ne szemlélői, hanem alakítói legyenek. A FESZT (Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa) és az FSZK (Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.) közös rendezvényének célja, hogy a fogyatékossággal élő emberek érdekeit képviselő civil szervezetek tagsága friss információkat kapjon az intézményi férőhely kiváltás folyamatáról.

A következő 2 évben 2 500 fő, azt követően további 7 500 fogyatékossággal élő személy, pszichiátriai beteg és szenvedélybeteg költözik ki több száz fős ápolást, gondozást nyújtó intézményből 12 fős személy központú, otthont nyújtó támogatott lakhatásba. Az un. intézményi férőhely kiváltás azonban nemcsak azt jelenti, hogy fogyatékos embertársaink kisebb lakhatási egységekbe költöznek, hanem azt is, hogy önálló, önrendelkező életvitelüket, életük irányítását a helyi közösségi alapú szolgáltatások és a helyi társadalom befogadó attitűdje támogatják.

A FESZT a kiváltás folyamatát 10 db tagszervezetének, illetve azok helyi szervezeteinek aktív bevonásával szeretné végigkísérni és támogatni.
Ezért úgy döntöttünk, hogy a FESZT az ország több részébe elviszi az információt a helyi szervezeteknek a támogatott lakhatásról, valamint az annak integráns részét képező helyi
közösségi szolgáltatások fejlesztéséről. Ezek az alkalmak lehetőséget adnak arra, hogy 30 -40 fő helyi civil szervezeti képviselőivel, a helyi fogyatékos emberekkel és azok szervezeteivel közösen gondolkodjunk a kiváltásról, áttekintsük az adott régióban a fogyatékos emberek számára rendelkezésre álló szolgáltatásokat, közösen megoldandó/megoldható feladatokat. Meg tudjuk továbbá beszélni azt is, hogy a fogyatékos emberek helyi szervezetei hogyan tudnak tenni azokért a sorstársakért, akik támogatott lakhatásba kerülnek és szeretnék felvenni a kapcsolatot a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel, szeretnének a helyi közösség aktív tagjai lenni.
Szeretnénk megismerni azt is, hogy a helyi közösségetekben milyen a támogatott lakhatás, illetve az azokba beköltöző súlyosan fogyatékos személyek elfogadtatása, hogyan tudjuk ezt közösen segíteni.
Kérlek ezért benneteket, hogy szervezeteitek képviselői, tagjai vegyenek részt az eseményen, hiszen közös összefogással tudjuk egymás munkáját segíteni.

Kérem, hogy részvételi szándékotokat jelezzétek az alábbi linken

https://goo.gl/forms/7BDPhPJL5j8m6b2h2

üdvözlettel:

Kővári Edit
elnök

A rendezvény időpontja: 2017. szeptember 6. (szerda) 09.15-14.00
A rendezvény helyszíne: Kámoni Arborétum és Ökoturisztikai Központ
(9700 Szombathely, Szent Imre herceg u. 84/b.)

PROGRAM:
09:15 – 09:45 REGISZTRÁCIÓ
09:45 – 10:30 KÖSZÖNTŐ, FESZT TEVÉKENYSÉGEINEK BEMUTATÁSA, KIVÁLTÁSBAN VÁLLALT SZEREPE
10:30 – 12:00 TÁMOGATOTT LAKHATÁS MAGYARORSZÁGON ELŐADÁS ÉS BESZÉLGETÉS (FSZK – TÁRS PROJEKT és FESZT)
12:00 – 12:10 SZÜNET
12:10 – 12:45 A KIVÁLTÁS SZAKMAI TÁMOGATÁSA (FSZK TÁRS PROJEKT)
12:45 – 13:00 ÖSSZEFOGLALÁS, ZÁRSZÓ
13:00 – 14:00 EBÉD

Hozzászólások lezárva.