Fénykapu A fogyatékos-ügy reformkísérletei. A Fény Felé Alapítvány 30 éve

Dr. Sullerné Márta, a Fény Felé Alapítvány elnöke ajánló sorai a frissen megjelent, mától megrendelhető “Fénykapu A fogyatékos-ügy reformkísérletei. A Fény Felé Alapítvány 30 éve” című könyvhöz.

A könyvet szülőknek, szakembereknek, egyetemi hallgatóknak és természetesen fogyatékossággal élő személyeknek szánjuk azzal a
céllal, hogy emléket állítsunk annak az úttörő törekvésnek, hogy hogyan lett részese egy „vidéki”civil szervezet az átalakításnak.

Fénykapu könyvborító

Elmondjuk, miért és hogyan hoztuk létre 1993-ban a Fény Felé Alapítványt a Debreceni Egészségügyi Gyermekotthonban élő
súlyosan halmozottan sérült lakók ellátásának egyik pénz forrásaként.

Bemutatjuk a folyamatot, ahogyan támogató alapítványból fenntartók lettünk, annak minden felelősségével,buktatójával. El kívánjuk mesélni, hogyan tudott talpon maradni, tudta ismertté és elismerté tenni a felépített szociális intézmény hálózatát. Hogyan tudott életképes társadalmi vállalkozást indítani egy nonprofit szervezet, amely tőkével, vagyonnal, nemzetközi hírnévvel nem rendelkezik.

Célunk, hogy példát állítsunk a hazai civil szervezetek munkájának, és követőket találjunk.Szó lesz annak a kitaposatlan
útnak a bemutatásáról, ahogyan és amint a Kézenfogva Alapítvány támogatásával, dr.Göncz Árpádné, Zsuzsa néni anyagi támogatásával, a nagy állami intézetben felnövekvő értelmileg akadályozott fiatalemberek kezét megfogva átvezettük őket az út másik oldalára. A Debrecen Böszörményi út 119. szám alatt megvásárolt panellakásban megkezdtük a magyarországi törvényekben akkor még nem létező lakóotthon ellátást számukra.

Bemutatjuk sikereinket, kudarcainkat a Fény Felé Esélycentrum intézményhálózatának 22 éves kiépítésének mérföldköveit végig járva. Külön részt kívánunk szentelni holland, luxemburgi, magyarországi támogatóinknak, adományozási, pénzszerzési technikáinknak, az ÉTA Országos Szövetség és a CÉHálózat Egyesület megalapításában való tevékenységünknek. A két szervezet és a Kézenfogva Alapítvány története szorosan összekapcsolódik a Fény Felé Alapítvány történetével, ezért beszélünk arról, hogy miért is vált fontossá, hogy egymás kezét szorosan megfogjuk.

Az események keretét adják az egyéni történeteknek, mert elsősorban azt kívánjuk megmutatni: fogyatékkal élő ellátottjaink,
családjuk, dolgozóink hogyan élték meg a „kitagolást”, a tapasztalatok nélkül megvalósított intézményhálózat működésének megkezdését, hogyan vált szociális intézményeink működtetése 22 év alatt stabillá. A könyvet több száz fotó, interjú teszi szemléletesebbé.

A Fénykapu című könyv ötletét alapítványunk
GINOP-5.1.7-17-2018-00083 pályázata adta, amit már – mint társadalmi vállalkozás – a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programra nyújtottunk be „Lakhatás és foglalkoztatás bővítése a Fény Felé Esélycentrum hálózatban” címmel.
A pályázati kiírás külön forrást biztosított a szemléletformálásnak és a piacra jutásnak. Ezt a forrást egészítette ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, ÉTA Országos Szövetség és alapítványunk cél szerinti bevétele, mely a Fény Felé Kincsesláda műhelyben gyártott termékek értékesítéséből származott.

Könyvünket a szerzők önkéntes munkában írták.

Külön köszönet Barbócz Károlynénak, dr. Balázs-Földi Emesének,
Ferenczy Áginak, Papp Áginak, Pordán Ákosnak, R. Simor Katalinnak, minden beszélgető partneremnek, hogy megosztották velünk és Önökkel emlékeiket.

Dr. Sullerné Márta, a Fény Felé Alapítvány
elnöke

***

A könyv ára 2.990 Ft + postaköltség.

Megrendelhető info@fenyfele.hu honlapon, és hamarosan a Fény Felé Alapítvány webáruházában.

Megvásárolható Debrecenben a Csók utca 3. szám alatt található Fény Felé Kreatív Stúdióban.

Hozzászólások lezárva.