Mindenki annyit kap, amennyit eddig is kapott – íme a kormány szociális csomagja

Nem kell aggódni amiatt, ha valamilyen támogatás, ellátás határideje, felülvizsgálata a veszélyhelyzet alatt járna le vagy lenne aktuális. Ami eddig járt, az a veszélyhelyzet alatt is járni fog.

Jóindulattal akár még valamiféle kisebbfajta szocális csomagnak is lehetne nevezni azokat a kormányzati rendelkezéseket, amelyek vasárnap éjszaka jelentek meg a Magyar Közlönyben. Közös jellemzője a szociális előírásoknak, hogy semmilyen ellátás, segély, támogatás vagy díj összege nem emelkedik a veszélyhelyzet ideje alatt (igaz, legalább nem is csökken), de ha a folyósítás jogosultsága éppen a veszélyhelyzet ideje alatt járna le, az automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet lejárta utáni második hónap végéig.

“Az egészségi állapottól, személyiség állapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az ellátás, kedvezmény, mentesség a veszélyhelyzet hatályvesztését követő második hónap utolsó napjáig nem szüntethető meg” – szól a kormányrendelet. Fő szabály szerint a havi rendszeres szociális ellátás felülvizsgálatát nem kell lefolytatni. Ebbe a kategóriába esik az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, a gyermekek otthongondozási díja és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás. Ezek nem nagy összegek, többnyire havi 22 800 forintról van szó. Az időskorúak járadékát kétévente szokták felülvizsgálni, hogy még mindig rászorult-e az illető. Most ezeket a felülvizsgálatokat nem végzik el, hanem változatlan összegben mindenki megkapja, amit eddig is megkapott.

Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek maradnak, de a közgyógy kártya érvényességének automatikus meghosszabbodása eddig nem volt egyértelmű. Már az: a veszélyhelyzet alatt lejáró jogosultság a veszélyhelyzet végétől számítva 90 nappal hosszabbodik. Szintén fontos rendelkezés, hogy senkinek nem szűnik meg az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága. Ez rengeteg embert érint, tehát akinek eddig volt társadalombiztosítása, az a veszélyhelyzet alatt sem veszíti el.
Szintén sokakat érint, hogy a veszélyhelyzet alatt lejáró rehabilitációs ellátás sem szűnik meg. Ha valakinek rendszeresen igazolnia kell, hogy jogosult a nyugellátásra, annak a veszélyhelyzet alatt ezt nem kell igazolnia. A nagycsaládosok személygépkocsi-szerzési támogatása is 60 nappal meghosszabbodik. Rengeteg családot érinhet az is, hogy az iskoláztatási támogatás a veszélyhelyzet végéig jár akkor is, ha amúgy az később lenne, mint a 2019/2020-as tanév utolsó napja.

Arról már korábban döntött a kormány, hogy meghosszabbodik a jogosultság a gyermekgondozási díjra (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátásra (gyes) és a gyermeknevelési támogatásra (gyet) a veszélyhelyzet végéig. A gyes és a gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

– Forrás: mfor.hu –

Hozzászólások lezárva.